Groei van AirBnB in een grafiek


Er is veel te doen omtrent AirBnB, vaak met een negatieve connotatie. Zij het een rechtzaak, wie wat verhuurt of hoe minsiter Kamp om wilt gaan met AirBnB. Toch is het bedrijf -en daarmee het aantal verhuurde kamers- sterk aan het groeien. Op het platform Z24.nl wordt deze groei weergegeven in een korte animatie. Deze doet de vraag rijzen; ‘Wanneer houdt het op?!’

Groot en groeiend
Een woning of kamer huren via Airbnb is mogelijk in meer dan 34.000 steden. Niet vreemd dat AirBnB Nederland in 2011 zijn opstart maakte. Het zal ook geen verrassing zijn dat Amsterdam de meest populaire Nederlandse bestemming is. De Citytrip is niet meer weg te denken uit het ‘vakantieaanbod’ en dat merkt ook AirBnB Nederland. 



Bijna de helft van de overnachtingen vindt plaats in Amsterdam en gezamenlijk zijn de vier grootste steden verantwoordelijk voor 63% van het totale aanbod. Overigens signaleert Airbnb ook een groei buiten de grote steden. “Andere gebieden vertonen deze zomer grotere groeicijfers. Zo is er een steeds grotere trek naar de provincies Friesland en Zeeland zichtbaar”, liet het bedrijf vorige maand weten tegenover persbureau ANP.

Hinder
Na het uitkomen van de perikelen omtrent AirBnB verhuur in Amsterdam, heeft de stad direct maatregelen genomen. Naast een ‘hotline’ voor het melden van illegale hotels heeft de gemeente een speciale regeling in het leven geroepen. Eén van de voornaamste regels is dat tijdelijke verhuur alleen mag met toestemming van de VvE en dat een woning niet langer dan 60 dagen per jaar verhuurd mag worden en aan niet meer dan vier personen. Ook moeten de huurders toeristenbelasting betalen. 

Uit de inventarisatie van Z24 blijkt dat er in Nederland bijna 200 verhuurders zijn die vijf of meer woningen aanbieden via Airbnb. Daarbij gaat het vaak om tussenpersonen die namens woningbezitters de verhuur regelen. Zo zorgen bedrijven als KeyOkay en BnBeezz voor de sleuteloverdracht aan de gasten en de schoonmaak achteraf als je zelf geen tijd hebt om dit te doen. BnBeezz rekent voor deze dienst 79 euro per verblijf. Het verhuren van een woning via een tussenpersoon is legaal, zolang men zich aan de eerder genoemde regels houdt.

Bron: Z24



Reacties


Laatste nieuws