U mag uw mening spuwen over de Europese hypothekenrichtlijn

Het ministerie van Financiën en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn op 21 mei jl. gestart met de consultatie van het wetsvoorstel ter implementatie van de Europese hypothekenrichtlijn. Deze richtlijn bevat Europese regels voor het aanbieden van en bemiddelen in hypothecair krediet aan consumenten. 

Het doel van de richtlijn is het tot stand brengen van een goed functionerende Europese markt voor woninghypotheken met een passend niveau van consumentenbescherming.

Een goede match
De Nederlandse wetgeving voorziet al in een hoge mate van bescherming van consumenten. De Europese richtlijn sluit daarom goed aan op de Nederlandse situatie. In het wetsvoorstel wordt de Europese richtlijn door aanpassing van bestaande publiek- en privaatrechtelijke regelgeving, in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De publiekrechtelijke regelgeving in de Wet op het financieel toezicht hoeft slechts in beperkte mate te worden aangepast. De privaatrechtelijke bepalingen worden in een nieuwe titel in Boek 7 van het BW geïmplementeerd.


In het wetsvoorstel zijn onder andere regels opgenomen met betrekking tot:

- voorwaarden voor het bemiddelen en aanbieden van hypothecair krediet;

- markttoetreding, grensoverschrijdende dienstverlening en doorlopend toezicht;

- reclame en precontractuele informatie middels een gestandaardiseerd Europees informatieblad (ESIS);

- de uniforme berekening van een jaarlijks kostenpercentage voor hypothecair krediet;

- koppelverkoop en gebundelde verkoop, achterstallige betalingen en gedwongen verkoop, wijzigingen in debetrentevoet, en vervroegde aflossing.


Reageren
De termijn voor consultatie bedraagt vier weken. Dit betekent dat u consumenten hun reacties op het conceptwetsvoorstel (klik!) tot en met 18 juni 2015 kunt indienen op de website: www.internetconsultatie.nl/implementatiewetmcd. Mocht u bezwaar hebben tegen de mogelijke publicatie van uw consultatiereactie, dan kunt u dit bij uw reactie aangeven.



Reacties


Laatste nieuws