Aardbevingbestendige huizen in Groningen

Gisteren maakte de Nederlandse Aardolie Maatschappij bekend, dat zij een innovatie-initiatief voor houtskeletbouw financieel gaat ondersteunen. NAM én andere deskundigen zien in houtskeletbouw een oplossing voor aardbevingbestendig bouwen in de gaswinnings- en risicogebieden in Groningen. 

Eerder schreven wij over de correlatie tussen de aardbevingen en dalende huiswaarde.

Voldoende concreet
De NAM heeft, in het kader van haar Nieuwbouw Innovatieregeling, het initiatief van VDM Woningen, NBvT, SHR, SKH, De Groot Vroomshoop, Toeck en de TU Eindhoven, om te komen tot woningen die specifiek aardbevingsbestendig zijn, beoordeeld. Na beraad concludeerde de jury, dat het plan voldoende concreet is om financieel te worden ondersteund. 

Houtskeletbouw is van nature, mede dankzij de relatief lichte materialen, al aardbevingsbestendig. In het initiatief is sprake van een nieuwe, zeer innovatieve indeling en daarmee samenhangende constructieve invulling. De bijzondere kwaliteiten op het gebied van aardbevingsbestendigheid van houtskeletbouw nemen daarmee nog verder toe.

Bewezen methodiek
Houtskeletbouw heeft zich al jarenlang bewezen als bouwmethode: minimale foutkansen door gecontroleerde prefabricage in een geconditioneerde fabriekshal. Daarnaast zijn de kenmerken perfect binnenklimaat en een lage energielast passend in deze tijd. Het toepassen van hout als meest duurzame grondstof én de schokbestendige kwaliteiten vervolmaken de voordelen van deze bouwmethode. Het verheugd de initiatiefnemers dat voor veeleisende omstandigheden (in Groningen) houtskeletbouw nu als oplossing wordt erkend. 



Reacties


Laatste nieuws