3 oplossingen voor smog in de stad

Het is hier in Nederland nog nauwelijks een issue, maar in Azië begint de smog steeds meer een gevaar te vormen voor de bevolking. Een mondkapje volstaat al lang niet meer en het is tijd voor rigoureuze maatregelen. Building Business zette drie verschillende oplossingen voor u op een rij. Van de huidige kleinschalige oplossing, naar de toekomstige grote ‘oplossing’. 

De (budget)luchtverversers
Xiaomi, de Chinese smartphonegigant, komt met een nieuw product. Het techbedrijf presenteerde eind 2014 een luchtververser om de overdaad aan smog in stedelijke gebieden tegen te gaan. De luchtververser is voor in huis en stuurt gegevens van de actuele luchtvervuiling naar de mobiel van de gebruiker. Ook wordt automatisch aangegeven wanneer het filter schoon gemaakt moet worden. Geen overbodige luxe aangezien 1,2 miljoen Chinezen jaarlijks vroegtijdig overlijden door fijnstofdeeltjes. (Bron: wereldgezondheidsorganisatie WHO).

De luchtververser van Xiaomi levert 406 vierkante meter schone lucht per uur. De adviesprijs van €117,- is goedkoop: een vergelijkbaar product van Philips kost vijf keer zoveel. Met de introductie van het apparaat verstevigt Xiaomi zijn imago van leverancier van goedkope, hoogwaardige consumentenelektronica. De luchtververser is voorlopig alleen in China verkrijgbaar. 

De elektronische stofzuiger
Het klinkt als een fictief product uit een tekenfilm, toch is deze creatie al realiteit. Het design komt van de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde, die in Peking smog-vrije parken wil creëren met behulp van deze enorme ‘elektronische stofzuigers’. Hierover heeft Roosegaarde vergaderd met de burgemeester van Peking. De speciale verstuivers moeten in parken worden geïnstalleerd, om de smog met water uit de lucht te halen.

“Als je een plek kunt maken die 75 procent schoner is dan de rest van de stad, is dat een krachtige stimulans voor mensen om de rest van de stad schoon te maken.” Aldus Roosegaarde.

De ontwerper ontwikkelde zijn systeem samen met wetenschappers aan de TU Delft. Het werkt als volgt: ondergrondse koperen spoelen wekken een elektrostatisch veld op, dat smog-deeltjes aantrekt. Daardoor ontstaat een krans van schone lucht boven de spoelen. “Het is vergelijkbaar met hoe statische elektriciteit je haar aantrekt”, zegt Roosegaarde. Roosegaarde geeft aan dat dit niet de meest praktische oplossing is voor het probleem, maar hij wil burgers vooral aan het denken zetten. “Als ze die cirkels schone lucht boven parken zien, willen ze schone lucht voor de hele stad.”

Architectuur voor de maatschappij
Niet alleen in Azië wordt hard gewerkt aan een oplossing voor het smog-probleem. In Parijs is de architect Vincent Callebaut, in opdracht van de gemeenteraad, begonnen met een architectonische visie die de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 75% terug moet dringen. Het resultaat mag er wat ons betreft wezen. Callebaut ontwikkelde acht prototypes van verschillende torens. De torens kunnen op bestaande gebouwen geplaatst worden, waardoor ze eenvoudig integreren in de stad.

De groene torens vangen regenwater op, terwijl de bomen en planten CO2 omzetten in zuurstof. Daarnaast zijn de torens gemaakt van een speciaal fotosensitief materiaal, waardoor veel zonlicht wordt teruggekaatst of juist wordt opgenomen om elektriciteit op te wekken. De zogenoemde Fotosynthese-torens creëren zelfs hun eigen biobrandstof.

 

 

 


Reacties


Laatste nieuws