Waar is de bouwbuffer gebleven?

Wat is er gebeurd met de bouwbuffer? In een uitgebreid artikel op het FD is veel te lezen over de solvabiliteit van bouwbedrijven. Twee belangrijke punten die besproken worden zijn de bankenconvenanten alsmede de jaarrekening. Het zal geen verassing zijn dat het niet goed gaat met de bouwbedrijven Nederland. In het artikel worden verder de 'top 3' bouwbedrijven, neergezet tegen de 'bottom 3'. 

Inleidend schrijft het FD dat de bouwbedrijven door hun buffers heen zijn. Na jaren concurreren met elkaar om opdrachten binnen te houden is er niet genoeg marge om een eventuele tegenslag op te vangen. Building Business bespreekt de belangrijkste punten uit het artikel en zet daar haar visie tegenover.

Bankconvenanten
De afspraken die banken maken met een bouwconcern zijn tegenwoordig heilig. Zodra een bouwbedrijf zich niet aan de kredietafspraken houdt, eisen de financierders hogere rentes of meer zekerheid. Net als de buffers van bouwbedrijven, is het vertrouwen bijna helemaal weg. Het FD schrijft dat het grootste probleem is dat er niet meer 'bijgestort' kan worden, omdat dit al (te vaak) gebeurt is.

Verder wordt aangehaald dat "om in aanmerking te komen voor nieuwe opdrachten er een solvabiliteitsratio nodig is van minstens 25% à 30%." Hier wordt door een lezer van het FD kritisch op gereageerd: "Wie bepaalt dat? Lijkt mij geen wet van Meden en Perzen." Nu is dit geen wettelijke maatstaaf, maar wel een representatief percentage voor het in aanmerking komen voor een nieuwe opdracht. Banken zijn het immers zat om na een financiering nog een keer financieel bij te moeten springen. Vandaar de stellige zinsnede van het FD.

Van de 15 bouwbedrijven die een omzet hebben van meer dan € 250 miljoen zijn er drie met een te laag solvabiliteitsratio van slechts circa 10%. Het gaat om Ballast Nedam(11%), Van Wijnen(12%) en Aan de Stegge(13%). De 'toppers' worden gevormd door: Van Gelder Groep(45%), Joh. Mourik & Co Holding(51%) en Ten Brinke Holding(60%).

Jaarrekening
Het FD stelt verder dat een jaarrekening niet altijd een duidelijk solvabiliteitsratio bevat. Dit heeft mede te maken met de gevoeligheid van de financiële buffer en de terughoudendheid waarmee bouwbedrijven dit openbaar maken.

Als voorbeeld wordt VolkerWessels aangehaald. Dit bouwconcern had eind 2013 een solvabiliteitsratio van 24,8%. Bijna perfect, zou je denken. Toch had de houdermaatschappij 'Storm Holdings' op dat moment een negatief eigen vermogen van €143 miljoen. "De solvabiliteitsratio was daarmee non-existent", schrijft het FD. Voor VolkerWessels is er geen paniek, de continuïteit is gewaarborgd door de aandeelhoudersleningen ter hoogte van €1,15 miljard. Hierdoor staat het garantievermogen €1 miljard in de plus.

Helaas hebben niet alle bouwbedrijven een vermogende familie of aandeelhouders die als 'vangnet' kunnen dienen. Toch proberen die bedrijven de schijn op te houden, door het publiceren van de gegevens van dochterbedrijven. Hierbij worden de gunstige cijfers van het onderliggende concern gecommuniceerd, terwijl de cijfers van de holding een ander beeld schetsen. Typisch gevalletje van, 'wat niet weet, wat niet deert'?

Concluderend
Het artikel gaat verder over de herfinanciering van Van Wijnen, maar daar besteden wij verder geen aandacht aan. Wel willen wij een ander punt van commentaar aanhalen, namelijk dat van een lezer van het FD. Deze meldt in zijn commentaar: "De kop van het artikel had anders moeten zijn omdat alles nu weer wat beter gaat." Maar is dat zo?

Op dit moment is het moeilijk om een duidelijk overzicht te krijgen van de bouwsector. Holdings zijn niet enthousiast om de boeken open te doen en transparantie te tonen. Neen, zij presenteren cijfers van dochterondernemingen die een gunstiger beeld vormen voor de organisatie. Dit zorgt ervoor dat de 'gut-feeling' van Building Business begint te werken. De vraag rijst, waarom bouwbedrijven niet transparant zijn?

De oplossing is volgens Building Business simpel: transparantie! Wees eerlijk, maak duidelijke afspraken en kom deze ook na en reken daarbij niet teveel op de bijstorting van financiers.

Ruud Duivis

Bron: FD.nl



Reacties


Laatste nieuws