Innovatie zorgt voor vermindering fijnstof in gebouwen



Onlangs schreef ik in een eerdere column op deze website dat het binnenklimaat in gebouwen te lang onderbelicht is gebleven. Hierdoor is de concentratie fijnstof in ruimtes vaak te hoog wat veel gezondheidsklachten met zich meebrengt. Omdat mensen met een kantoorbaan jaarlijks 1.880 uur en kinderen op school rond de 940 uur binnen doorbrengen, is een goed binnenklimaat zeer belangrijk. Uit recent onderzoek van The Institute for Risk Assesment Sciences (IRAS), van de Universiteit van Utrecht, blijkt fijnstof zelfs astma bij kinderen te kunnen veroorzaken.

Het slechte binnenklimaat is voor een groot deel toe te schrijven aan de verregaande wil om alles zoveel mogelijk te isoleren. In het licht van duurzaamheid en energiebesparing is het adagium dat ruimtes niet genoeg geïsoleerd kunnen zijn. Het gevolg is dat ruimtes vaak niet genoeg worden geventileerd. Soms is er zelf sprake van een gesloten ventilatiesysteem. Dat houdt in dat er geen ramen open kunnen. Als je het warm hebt of frisse lucht nodig hebt, wordt de airconditioning ingeschakeld. Voor het gehalte fijnstof in ruimtes is dit echter funest aangezien dergelijke ventilatiesystemen de fijnstof mogelijk alleen maar rondpompen.

Het belangrijkste is dat men bewuster wordt van de kwaliteit van het binnenklimaat. Het feit dat er niets lijkt rond te zweven in de lucht, betekent niet dat er ook geen sprake is van fijnstof. Met name voor scholen en ziekenhuizen is een gezonde luchtkwaliteit in ruimtes essentieel. Hier is ook zeker een rol weggelegd voor de overheid om scholen en zorginstellingen aan te sporen. Voormalig Staatssecretaris Dijksma (OCW) heeft hier al een aanzet toe gezet, maar die moet nu wel worden doorgezet. Voor kantoren is een goed binnenklimaat van belang voor de productiviteit. Verlaagde concentratie en ziekte door een te hoge concentratie fijnstof draagt daar niet aan bij. Denk naast het uiterlijk en de functionaliteit van een ruimte dus ook aan de luchtkwaliteit.

Vorige maand lanceerde DESSO daarom de AirMaster®. Deze gepatenteerde innovatie is acht keer effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en vier keer effectiever dan een standaard tapijt. Dit bleek uit onderzoek van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI. Daarmee zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat en vermindert het risico op gezondheidsproblemen. In Waalwijk hebben we een school al van de AirMaster® voorzien, nu de rest van Nederland nog.

Alexander Collot d'Escury is Chief Commercial Officer van tapijtfabrikant DESSO. DESSO lanceerde in mei 2010 een nieuwe tapijt dat fijnstof in ruimtes vermindert genaamd AirMaster®.



Reacties


Laatste nieuws