Nederlandse uitvinding metaalasfalt komt op tv bij CNN

Op donderdag 17 juli zal om 22:00 in het CNN-programma Quest Means Business aandacht besteed worden aan de uitvinding van civiel ingenieur Erik Schlangen en microbioloog Henk Jonkers van de TU Delft. Zij bedachten een manier om asfalt meer slijtagevast te maken.

De uitvinding van de twee Nederlandse onderzoekers kan verregaande gevolgen hebben op de manier waarop wegen in de toekomst worden uitgevoerd. De twee heren bedachten een asfaltmengsel dat zeer slijtagevast is. Daarbij worden staalvezels toegevoegd aan het asfalt. Daarna wordt het mengsel verhit waarna de vezeltjes smelten. Daardoor zullen eventuele scheurtjes die nog in het beton zitten gevuld worden met het metaal. Op die manie wordt het wegdek minder slijtage gevoelig en hoeft het minder frequent vervangen te worden.

Zelfherstellend

De uitvinding van Schlangen en Jonkers is inmiddels getest op een 400 meter lang stuk snelweg. Met de resultaten van die test denken de twee onderzoekers een breed toepasbare uitvinding te hebben.

Schlangen en Jonkers hebben eerder al een andere uitvinding op hun naam staan. Zij bedachten het zelfherstellend beton. Dit is een soort spuitbeton waaraan bacteriën zijn toegevoegd. Deze bacteriën scheiden kalk af die in een laagje over het beton ‘groeit’. Dit laag beschermt tegen invloeden van buitenaf, waardoor impregneren niet nodig is. Het beton wordt waterdicht. Het is daarmee goed toepasbaar voor bijvoorbeeld (parkeer)kelders, tunnels en viaducten.

 

Onderzoeker Schlangen met zelfherstellend beton

 



Reacties


Laatste nieuws