Meer controle op onderhandse aanbestedingen door samenwerking

Door samenwerking aan te gaan, willen Inkoopbureau Midden-Nederland (IBMN) en De Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra (Stabi) de kwaliteit van onderhandse aanbesteding van werken verbeteren. Jos van Alphen van Bouwend Nederland gaf een toelichting aan Building Business over de noodzaak tot samenwerking.

Het IBMN is een samenwerking van 12 gemeentes in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Het IBMN is een onafhankelijke stichting, die gericht is op het professionaliseren van publieke organen als opdrachtgever om financiële, kwalitatieve en procesmatige voordelen voor de deelnemende organisaties te realiseren.
De Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra (Stabi) is een onafhankelijke autoriteit binnen Bouwend Nederland. Stabi ziet toe op de kwaliteit van aanbestedingen van werken.

Niet openbaar

Openbaar aangekondigde aanbestedingen worden door Stabi altijd gecontroleerd. Bij onderhandse aanbestedingen ligt dat anders, legt Jos van Alphen uit. Omdat deze over het algemeen niet openbaar worden aangekondigd, is controle daarop lang niet altijd mogelijk. En sinds de nieuwe Aanbestedingswet een jaar geleden is ingevoerd, is daarmee het aantal onderhandse aanbestedingen drastisch toegenomen. Stabi kan alleen van onderhandse aanbestedingen kennis nemen als daar bij hen een klacht over binnenkomt.

Samenwerking

Om meer inzicht in te krijgen in het stijgend aantal aanbestedingen die onderhands worden aangeboden, gaan het IBMN en Stabi de samenwerking aan. De samenwerking moet het mogelijk maken meer controle uit te oefenen op onderhandse aanbestedingen, al tijdens het proces.

Klachten

Want vaak worden klachten over een onderhandse aanbesteding pas gedaan na afloop van het aanbestedingsproces. Inschrijvers komen dan in de regel bij Stabi met hun klachten. Maar Stabi wil meer inzage in de klachten die tijdens het proces ontstaan. Want daar doet lang niet elke inschrijver aangifte over. Met de klachten die het IBMN binnenkrijgt over de door haar leden uitgezette onderhandse aanbestedingen, kan Stabi meer inzicht krijgen over klachten die tijdens de aanbestedingsprocedure ontstaan.

Twee soorten

Jos van Alphen verwacht twee soorten klachten te krijgen bij onderhandse aanbestedingen. Ten eerste zijn dit de onduidelijke bepalingen met betrekking tot de economisch meest voordelige inschrijving. Ten tweede zal het waarschijnlijk gaan om onredelijke eisen. Het afwijken van UAV-richtlijnen of het verplicht stellen van de aanlevering van bepaalde merken zijn hier voorbeelden van.

Inkoopbureau's

Van Alphen geeft aan dat Stabi graag de samenwerking zou aan gaan met andere inkoopbureau's om een completer beeld van de markt te krijgen. Het probleem volgens van Alphen is echter, dat veel inkoopbureau's tot dusver niet erg comunicatief zijn met betrekking tot dit soort zaken. Bovendien blijkt er nogal eens de nodige deskundigheid te ontbreken, die er bij IBMN wel is.



Reacties


Laatste nieuws