VIDEO Zo bouw je een brug in 1 dag

Rijkswaterstaat laat acht stalen bruggen over drie kanalen in de provincie Utrecht verniewen of renoveren. Om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken heeft uitvoerende combinatie KWS-Mercon een methode bedacht om een complete brug binnen een weekend te vervangen. Hoe doen zij dat? Bekijk de animatie hieronder! 

KWS meldt op haar website over het project: "In 2011 is Combinatie KWS-Mercon in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met het project Kunstwerken Amsterdam- Rijnkanaal Groot Onderhoud ( KARGO). Binnen KARGO worden acht stalen bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en Boven-IJ verhoogd en gerenoveerd of vernieuwd. Momenteel is alweer de 5e brug aan de beurt: de vernieuwing van de Loenerslootsebrug. Van dit complexe project is een animatie gemaakt hoe de Loenerslootsebrug gaat worden vernieuwd."

Complexe uitdaging

"Een complexe uitdaging, aangezien voor deze operatie het spoor Amsterdam-Utrecht, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Provinciale weg N201 gelijktijdig gestremd dienen te worden", vervolgd KWS. "Om de hinder te minimaliseren heeft de combinatie KWS-Mercon een uitvoeringsmethodiek uitgewerkt waarmee het vervangen van de brug in slechts één weekend plaats kan vinden."

"Aangezien de brug uit twee delen bestaat, namelijk uit de aanbrug boven het spoor en de bovenbouw boven het Amsterdam-Rijnkanaal, is het uitvoeringstechnisch gezien een uitdaging om het samenbouwen van de brug in slechts één weekend plaats te laten vinden. Om dit mogelijk te maken, dient vooruitlopend op het wisselweekend een hulpconstructie in het spoortracé te worden aangebracht. De hulpconstructie bestaat uit een portaalkraan, gefundeerd op een tweetal tijdelijke vakwerktorens en fundamenten."

Twee brugdelen samenvoegen

KWS: "Het spoordeel van de brug, die wordt gebouwd in de lus van de A2 bij afslag Vinkeveen, wordt met behulp van deze hulpconstructie vanaf het westelijke landhoofd (vanaf de weg) vervangen. De nieuwe bovenbouw boven het Amsterdam-Rijnkanaal wordt vanuit Gorinchem in twee delen per ponton getransporteerd naar de Punt van Nigtevecht. Vervolgens worden de twee brugdelen op de Punt van Nigtevecht samengevoegd tot één geheel. Nadat het oude brugdeel boven het Amsterdam-Rijnkanaal per ponton is uitgevaren, wordt de nieuwe bovenbouw op de bestaande onderbouw (pijlers en landhoofden) geplaatst."



Reacties


Laatste nieuws