Marc Calon: Bevriezing liberalisatiegrens zeer onverstandig

Koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes is woedend over de bevriezing van de liberalisatiegrens. Het kabinet wil die grens voor de komende drie jaar bevriezen, met ingang van 2015. Zeer onverstandig, vindt Aedes. Voorzitter Marc Calon: "Doordat de huren jaarlijks wel omhoog gaan, komen door deze maatregel woningen uiteindelijk in de vrije sector terecht. En dat terwijl het kabinet tegelijkertijd meer mensen wil toelaten tot de sociale huursector. Onbegrijpelijk."

Aedes schrijft: "Minister Blok presenteerde 11 april 2014 een aantal nieuwe maatregelen voor de huurmarkt. Meer mensen kunnen straks in sociale huurwoningen terecht, er komt een nieuw huurbeleid, een aangepast puntensysteem om de huurprijs te bepalen en woningcorporaties mogen straks in sommige situaties tijdelijke huurcontracten afsluiten.

Volgens Aedes bevordert een deel van deze maatregelen de doorstroming op de woningmarkt en zorgt ervoor dat woningcorporaties beter op de regionale situatie kunnen inspelen. Het voorstel om de liberalisatiegrens te bevriezen, vindt Aedes zeer onverstandig.

Doorstroming woningmarkt

De inkomensgrens bij toewijzing van sociale huurwoningen gaat tijdelijk (voor de komende vijf jaar) omhoog van 34.229 naar 38.000 euro. Aedes en de Woonbond pleiten hier al jaren voor. Deze maatregel verbetert de positie van lage middeninkomens op de huurwoningmarkt en draagt daardoor bij aan de doorstroming op de woningmarkt.

Het kabinet wil ook de liberalisatiegrens van huurwoningen (de grens die bepaalt of een huurwoning in de sociale of vrije sector valt) voor de komende drie jaar bevriezen, met ingang van 2015. Aedes vindt dat zeer onverstandig. Voorzitter Marc Calon: ‘Doordat de huren jaarlijks wel omhoog gaan, komen door deze maatregel woningen uiteindelijk in de vrije sector terecht. En dat terwijl het kabinet tegelijkertijd meer mensen wil toelaten tot de sociale huursector. Onbegrijpelijk. Bovendien tast het de investeringsmogelijkheden van corporaties verder aan. ‘Woningcorporaties kunnen door de verhuurdersheffing al fors minder investeren en dit komt er dan nog eens overheen.’

Tijdelijke huurcontracten

Huurders krijgen nu in principe altijd een contract voor onbepaalde tijd. Het kabinet wil in sommige situaties meer ruimte bieden voor tijdelijke huurcontracten. Jonge starters op de woningmarkt krijgen dan bijvoorbeeld een contract voor vijf jaar. Zijn ze in die tijd meer gaan verdienen, dan moeten ze naar een andere woning verhuizen.

Woningcorporaties kunnen hierdoor mogelijk beter inspelen op de specifieke woningmarktsituatie in hun eigen regio. Aedes vindt dat corporaties en gemeenten lokaal en regionaal moeten afspreken hoe ze deze tijdelijke contracten inzetten. Er komt een apart wetsvoorstel voor tijdelijk huren. Dat wordt dit najaar bij de Tweede Kamer ingediend.

Huursom

Minister Blok komt, zoals afgesproken in het Woonakkoord, eind 2014 met een voorstel voor de huursombenadering. De huursombenadering, waarbij corporaties huurverhoging gerichter kunnen toepassen, zorgt op termijn voor een betere prijskwaliteitsverhouding van woningen en leidt tot betere doorstroming.

Aedes pleitte de afgelopen jaren voor een snelle invoering van de huursombenadering als vervanging van het inkomensafhankelijk huurbeleid. Het kabinet en de Tweede Kamer overleggen al geruime tijd over een aangepast woningwaarderingsstelsel (WWS), waarbij de WOZ-waarde van woningen meer invloed heeft op de huurprijs. Het kabinet kiest nu voor een variant waarin de WOZ-waarde een grotere rol speelt dan in eerdere voorstellen. Het aangepaste WWS moet medio 2015 ingaan, schrijft minister Blok."



Reacties


Laatste nieuws