Hoogopgeleide veelverdieners wonen ‘t liefst naast elkaar



Inkomen en opleiding spelen een grote rol in onze keuze voor waar we willen wonen en werken, zo blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Soort zoekt soort van kennisorganisatie Platform31 in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. "Omdat bepaalde locaties mensen met bepaalde kenmerken aantrekken ontstaan er steeds meer regionale verschillen in economische groei- en ontwikkelingsmogelijkheden", aldus Henri de Groot hoogleraar regional economics and dynamics aan de VU.

Mensen die in een bepaald opzicht op elkaar lijken maken vaak dezelfde keuze  waardoor zeclusteren in de ruimte. De kennis over welke soort onder welke omstandigheden de andere soort opzoekt is vanuit diverse invalshoeken samengebracht in de publicatie ‘Soort zoekt soort’.

Ruimtelijke clustering van talent en inkomen

De afgelopen jaren was er vooral belangstelling voor etnische clustering en segregatie. Inkomensniveau en opleiding spelen echter een steeds grotere rol in onze locatiekeuze. Veelverdieners wonen het liefst naast elkaar. Ruimtelijke clustering van talent en inkomen is volgens economen goed voor onze welvaart. Maar de keerzijde is dat het ook leidt tot clustering van armoede en kwetsbaarheid. Sociaal-economische scheidslijnen worden steeds zichtbaarder in Nederland .

Overheidsbeleid in Nederland is er van oudsher op gericht om economische en sociale gelijkheid binnen Nederland te bevorderen. Denk aan het plaatsen van overheidsdiensten in krimpregio’s of stadsvernieuwing in achterstandswijken. Maar hoe maakbaar is Nederland? Moeten we investeren in mensen of in locaties? En leidt samen wonen tot samen leven? Dit zijn enkele belangrijke kennisvragen die in deze publicatie aan bod komen.

Verschil tussen binnen en buiten de ring groter

Een onderzoek in deze publicatie laat bijvoorbeeld  zien hoe de stad wint en de regio verliest: jongeren en hoger opgeleiden concentreren zich in dichtbevolkte steden, waar ze fors meer verdienen dan voor vergelijkbare banen elders. Bovendien worden ze sterk aangetrokken door het uitgebreide aanbod van winkels, restaurants, theaters en musea in steden. Dit gaat ten koste van andere gemeenten in Nederland: de stad wint, terwijl de regio verliest. Maar ook binnen florerende steden nemen de ruimtelijke verschillen toe. Zo is in Amsterdam het verschil tussen het gebied binnen en buiten de ring de laatste jaren veel groter geworden.

Kom ook op 14 mei naar ons seminar: Allemaal naar de stad! Klik hier voor de programmering en om u aan te melden.



Reacties


Laatste nieuws