Eerste 3D-geprinte grachtenpand in aanbouw

In Amsterdam-Noord is de bouw van een 3D-geprint grachtenpand gestart. Het grachtenpand, ontworpen door DUS Architects, wordt geprint met een enorme mobiele 3D-printer met afmetingen van 2 x 2 x 3,5 meter. Vanaf 1 maart is het project opengesteld voor publiek. Bekijk hieronder het filmpje dat DUS Architects maakte over het opvallende project, of lees verder over de beweegredenen van de deelnemende partijen. 

Vanaf het weekend van 1 en 2 maart kan het publiek de bouw van een 3D-geprint grachtenpand in Amsterdam-Noord komen bekijken. De initiatiefnemers van het project zijn een samenwerkingsverband van drie jaar aangegaan om het bouwwerk te realiseren en te pionieren op het gebied van onder meer materiaalinnovatie en nieuwe regelgeving.

Dat heeft DUS architects, ontwerper van het 3D Print Canal House en ontwikkelaar van de bijbehorende printtechniek, bekendgemaakt. Afgelopen vrijdag vond op de bouwplaats aan de Tolhuisweg in Amsterdam de eerste officiële bijeenkomst van de samenwerkende partijen plaats. Alle partners hebben hun eigen reden om bij te dragen aan het project. Zo wil lijmen- en coatingproducent Henkel een innovatief en duurzaam 3D-printmateriaal gaan ontwikkelen voor de bouw. Een woordvoerster van DUS wil niet zeggen om wat voor materiaal het gaat, wel laat ze weten dat er telkens zal worden 'doorontwikkeld' aan het materiaal.

Constante vernieuwing

Dat geldt ook voor het grachtenpand zelf. Er wordt niet gewerkt aan één model, maar er wordt constant gezocht naar verbetering en nieuwe mogelijkheden. Bouwpartner Heijmans grijpt het project bijvoorbeeld aan om nieuwe bouwtechnieken op het gebied van 3D-printen te onderzoeken.

"De gemeente Amsterdam onderzoekt wat de nieuwe digitale maakindustrie voor effect heeft op werkgelegenheid en bouwregelgeving en de partners van Amsterdam Smart City partners kijken hoe het printproces intelligenter kan worden gemaakt", meldt DUS. Stichting Doen en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten ondersteunen het project.

Kamermaker

"Het grachtenpand wordt geprint met de KamerMaker, een grote mobiele 3D-printer die gehele interieurs kan printen met afmetingen van 2 x 2 x 3,5 meter. Het ontwerp voor het huis bestaat uit verschillende kamers, die ieder afzonderlijk worden geprint op de bouwplaats voordat ze samen worden geassembleerd tot één grachtenpand", vertelt het bureau.

"Op deze manier kunnen de kamers goed worden getest op allerhande sterke- en veiligheidsaspecten. Iedere kamer wordt geprint uit een of meerdere onderdelen, die dan aan elkaar geschakeld worden. Het huis is te zien op de bouwplaats in geprinte maquette schaal 1:20, en exact dezelfde print-bestanden worden nu ook gebruikt om schaal 1:1 te printen."

De bouwplaats is tot 'bouw-expo' benoemd, omdat het publiek de realisatie van het bouwwerk vanaf maart kan bezoeken en de 3D-geprinte resultaten er tentoongesteld en getest worden. "Door het kopen van een entreekaartje sponsoren de bezoekers het project", laat DUS weten.



Reacties


Laatste nieuws