Nieuwe hotelbubbel?

Het aantal hotelkamers in Nederland is de laatste jaren flink gegroeid. Zo steeg het aantal drie-, vier- en vijfsterren hotelkamers tussen 2007 en 2012 met 18 procent. In Amsterdam zijn er sinds 2006 7.250 hotelkamers gerealiseerd en zitten er tot 2015 nog zo'n 1.500 kamers in de pijplijn. Ook andere gemeenten, met name grote steden in de Randstad, hebben tientallen plannen voor nieuwe hotels. Is hotelvastgoed de reddingsboei voor de vastgoedsector of dreigt er een nieuwe vastgoedbubbel te ontstaan?

Peter van Gool, professor Real Estate Economics UvA/Amsterdam School of Real Estate: "We moeten oppassen dat we niet gaan bouwen voor de leegstand. Vooral de Amsterdamse situatie baart mij zorgen. De bezettingsgraad van de Amsterdamse hotels schommelt rond de 75 procent en het is onverstandig om zo veel nieuwe kamers te realiseren. Mijn gevoel zegt dat dit niet goed kan gaan, ook al zou straks iedere internationale toerist het nieuwe Rijksmuseum willen bezoeken en zouden alle congressen in de hoofdstad worden gehouden, een wens van de gemeente. Ook valt nog maar te bezien of er grote groepen uit China en India komen. Gaan zij niet eerder naar Parijs of Londen om daar de flagship stores van Gucci of Chanel te bezoeken?

Zorgelijk vind ik ook dat de gemeente Amsterdam nieuwe hotels wil spreiden over verschillende stadsdelen. Welke toerist wil er nu in Noord of Buitenveldert bivakkeren? Het is zeker niet zijn eerste keus.

Over de verbouw van kantoren naar hotels, wat in Amsterdam met enige regelmaat gebeurt, moet je ook niet al te optimistisch zijn. Het hotelaanbod neemt daardoor alleen maar toe. Bovendien zijn de marges voor de exploitant klein en is het project erg afhankelijk van de markt en van de kwaliteit van de exploitant. Beleggers zitten ook niet te wachten op een te sterke groei van het aantal hotels, zij zijn gebaat bij een restrictief beleid."

 



Reacties


Laatste nieuws