'CPB gaat uit van te oude cijfers woningmarkt'

Woningmarktdeskundigen hebben kritiek op de berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) heeft gemaakt van de woonparagrafen uit de diverse verkiezingsprogramma's.De Delftse hoogleraren Peter Boelhouwer en Hugo Priemus en de econoom Rob Mulder, directeur strategie van de Vereniging Eigen Huis, vinden dat het CPB zich baseert op de verkeerde uitgangspunten waaronder verouderde cijfers.

Dat melden landelijke media vandaag. De cijfers over huur- en koopprijzen, waarmee lijsttrekkers elkaar in debatten om de oren slaan, zijn volgens de drie woningbouwexperts gebaseerd op een model dat nog in de kinderschoenen staat. Het planbureau heeft zelf in eerdere publicaties ook geschreven dat het model enkele onzekerheden en discutabele aannames kent. Het stoort de critici dan ook dat de rapporten over de partijprogramma's, vaak inclusief decimalen achter de komma, een grote zekerheid suggereren. Boelhouwer: ‘Het CPB zet kiezers zo op het verkeerde been.' Een van de belangrijkste bezwaren tegen het CPB-model is volgens Rob Mulder, dat het is gebaseerd op de situatie van de woningmarkt in 2005. Het is daarmee niet goed berekend op de bijzondere economische periode waarin Nederland nu verkeert.

‘In 2005 kon je verwachten dat de huizenprijs zou stijgen, nu is iedereen daar onzeker over. Het CPB-model gaat volledig voorbij aan die vertrouwenscrisis, terwijl die het gedrag van potentiële kopers natuurlijk sterk beïnvloedt', stelt Mulder.



Reacties


Laatste nieuws