VJ Commentaar: Iedereen in de sociale huur

Nederland heeft de meest rare en verstarde woningmarkt van heel Europa en we doen ons uiterste best om dat zo te houden. Die indruk krijg ik als ik de inhoud van de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen bezie en de recente besluiten van het net gevallen kabinet onder de loep neem. Eerst het eerste: de verkiezingsprogramma's is maken de afschaffing of instandhouding van de hypotheekrente-aftrek zoals verwacht als dé issue. Dat een besluit hierover dient samen te hangen met een besluit over de eveneens vastgelopen huurwoningmarkt is niet aan elke partij besteed, zo maak ik op uit eigen analyse waarvan een overzicht binnenkort hier op VJ is te lezen.

Er zijn maar weinig partijen die de problemen van de hele woningmarkt integraal willen aanpakken, alleen het korte termijn belang van de portemonnee van de burger telt of het nu de koopwoningbezitter is of de sociale huurder. Ik acht de kans bijzonder klein dat na de verkiezingen van 9 juni, dus over ruim drie weken, na de formatie een kabinet komt die de problemen gaat aanpakken anders dan het wegstrijken van eventuele plooien.

Het tweede is dat het laatste kabinet vindt dat 43% van de Nederlandse bevolking in principe recht heeft om een sociale huurwoning te kunnen betrekken. Dat blijkt uit een telefoontje vandaag met de IVBN die afgelopen weekend bezwaar maakte tegen het EU-besluit over de corporatiesector. 43%??? Nederland is kennelijk niet zo welvarend als de regering meent dat bijna de helft sociaal mag huren. En we lijken er ook hard op weg want Nederland heeft volgens IVBN in verhouding met de andere Europese landen de meeste sociale huurwoningen, zeg maar de woningen beneden de €650 per maand. Nog even en de helft kan er ook echt in.

De IVBN die graag wil samenwerken met de corporaties om meer huurwoningen boven de gereguleerde grens van €650 per maand te realiseren stelt dat Nederland al veel te veel sociale huurwoningen heeft. Een indicatie hiervoor is dat de huurtoeslag die aan ruim een miljoen huishoudens wordt uitgekeerd. Als je dit afzet tegen de 2,3 mln gereguleerde huurwoningen die Nederland heeft dan kun je niet anders constateren dat er massaal goedkoop wordt verwoond door onder meer scheefwoners.

Daar heeft de IVBN een punt. Zij stelt: er zijn nu een miljoen gereguleerde huurwoningen die een huur hebben van €550 per maand of hoger. Die hebben genoeg kwaliteit om geliberaliseerd te worden, dus met een huur van boven de €650 . Dat werkt eerlijke concurrentie in de hand aldus de IVBN in haar ingediende beroepschrift. Omdat de Europese molens heel langzaam draaien en het dus jaren kan duren voordat de bezwaren van de IVBN gehonoreerd worden, blijft het dus alles bij het oude, starre en rare systeem bij ons.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021