VJ Commentaar: Er is geen huisvestingsprobleem met vluchtelingen, maar een doorstroomprobleem

Zelden heb ik meer misinformatie en onzin gehoord als in de afgelopen weken over het asielzoekersprobleem. Over de vele duizenden euro’s die gevluchte Syrische gezinnen per maand bij ons krijgen, over de ongelimiteerde toegang tot alle zorgvoorzieningen en over het zogenaamde gebrek aan opvanglocaties waardoor zwervende ‘testosteronbommen’ de Nederlandse vrouwen zouden gaan belagen. Is het teveel gevraagd voor het Rijk om eens helder hierover te communiceren en de feiten op een rij te zetten?

Politici wringen zich in alle bochten om aan te tonen dat ze luisteren naar het ‘volk’. Op de stijgende opiniepeilingen voor de blondharige rechtse Mozart die het liefst alle grenzen dichtgooit, weten ze geen goed weerwoord te vinden. Daarom worden er rare dingen gezegd. Zoals door de VVD-fractieleider die uitsprak dat asielzoekers vooral naar Nederland vluchten vanwege de plastische chirurgie in het basispakket. Hoon was zijn deel toen dat niet klopte. Dankzij de social media kon hij snel worden weersproken. Maar het omgekeerde gebeurt ook. Niets reist sneller over het web dan onjuiste info. Kijk maar eens naar de talloze tweets en op Facebook hierover. Veel daarvan is onzin.

Miscommunicatie
De Rijksoverheid zou zich van deze miscommunicatie moeten aantrekken. Waarom geen aparte site gelanceerd over de stand van zaken? Met alle feiten die ertoe doen? Zoals over de werkelijke aantallen vluchtelingen, hoe het opvangproces in zijn werk gaat, de beschikbare locaties en het werkelijke leefgeld voor ‘erkende’ vluchtelingen (dat is slechts €57 per week per persoon). Nu moeten we ons verlaten op allerlei vrijwel onvindbare sites die mythes en feiten over het vluchtelingenvraagstuk op een dappere manier proberen te scheiden.

Zo lijkt het wel of Nederland nu overspoeld wordt, maar cijfers van het CBS tonen een ander verhaal. Vorig jaar werden er 24.000 asielverzoeken verleend. Dat zal voor 2015 waarschijnlijk zijn verdubbeld, maar nog altijd minder dan de piek in 1993/1994. Ten tijde van de oorlog in Joegoslavië klom het aantal asielverzoeken naar bijna 53.000! Destijds waren er minder protesten, wat ongetwijfeld te danken is aan het feit dat gevluchte Joegoslaven in meerderheid het christendom aanhing en niet de islam. En het aantal asielaanvragen neemt zelfs nu af!

Welvaartsverlies
Het door velen gevreesde welvaartsverlies door de komst van asielzoekers, wordt nergens met cijfers gestaafd. Van het omgekeerde daarvan zijn wel studies bekend. Zo tonen diverse migrantenstudies uit andere landen op enige welvaartswinst dankzij de lokale concentratie van arbeid en kennis.

En hier in Nederland? Laten we wel wezen: de lokale middenstand zou zich toch in zijn handen moeten wrijven bij de komst van honderden asielzoekers? Allemaal krijgen ze – mits met status als asielzoeker – het leefgeld van bijna zes tientjes per week. En die gaat echt allemaal op aan consumptie en niet aan ‘onzichtbare’ uitgaven zoals belastingen en hypotheken. Ik zou direct een halalsnackbar beginnen in de buurt van een asielzoekerscentrum (AzC).

Vandaag werd bekend dat Nederlandse gemeenten voor 10.000 vluchtelingen huizen zoeken. Me dunkt dat ze beter eerst op gesprek gaan bij de woningcorporaties. Enkele dagen eerder meldde het CBS dat er 20.000 corporatiewoningen langdurig leegstaan. Een kwart zou niet meer bewoonbaar zijn, omdat ze op de nominatie om gesloopt te worden. Daar geloof ik niets van. Nederland kent nauwelijks krotten. Ik heb zelf in mijn studententijd enige maanden in een pand gewoond dat gesloopt zou worden. De daadwerkelijke sloop vond pas enige jaren later plaats.

Onsmakelijke taferelen
Overigens ligt het aantal langdurig leegstaande woningen in Nederland nog een heel stuk hoger: 189.000 woningen waarbij 101.000 echt beschikbaar is. Als we die nu eens opzoeken met de Leegstandswet in de arm en benutten voor opvang? Dan komt ook de gewenste doorstroom in de AzC’s op gang. Bovendien spreid je de asielzoekers over het hele land en krijgen gemeenten naar verhouding veel kleinere aantallen te verwerken. Dat bevordert veel sneller de integratie met de lokale bevolking en kunnen onsmakelijke taferelen zoals laatst in dorp Oranje achterwege blijven.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal



Reacties


Laatste nieuws