Ontwikkelaar gaat productiviteit van eigen gebouwen meten

Als eerste Nederlandse ontwikkelaar gaat Delta Development de productiviteit van haar werkomgevingen doormeten. Daarvoor is een partnership gesloten met het bedrijf Leesman dat wereldwijd gebouwen doormeet op hun effectiviteit. “Vroeger lag het accent op de kosten per m2, nu wordt het welbevinden van de medewerkers in gebouwen belangrijk”, zegt Gideon van der Burg, Managing Director Benelux Leesmanindex, tegenover VJ. 

CEO van Delta Development Group Coert Zachariasse: “Het bewijs dat een duurzame werkomgeving een positieve impact heeft op gezondheid en productiviteit wordt steeds harder. Dit blijkt ook uit het onlangs verschenen rapport van de World Green Building Council (http://www.worldgbc.org/activities/health-wellbeing-productivity-offices/). We stellen de eindgebruiker centraal. Daarom is het voor ons van groot belang te toetsen hoe onze gebouwen daadwerkelijk worden gewaardeerd. Dat doen we nu met de Leesmanindex. Projectontwikkeling gaat immers verder dan het stapelen van stenen.“

Voorbeeld in Hoofddorp
Dankzij de Leesman-methodiek kan de ontwikkelaar haar filosofie concreet realiseren dat groene gebouwen pas echt duurzaam zijn als de gebruikers er productief kunnen werken. Naast het feit dat de gebouwen die Delta realiseert de gezondheid, productiviteit en welbevinden van de medewerkers bevorderen, zorgen ze voor CO2-reductie, geven ze zuurstof, zuiveren ze water, wekken ze hun eigen energie op en zijn ze ook nog aantrekkelijk om te zien. “Een goed voorbeeld daarvan is Park 20|20 in Hoofddorp”, zegt Zachariasse.

Met de samenwerking met Leesman wil Delta Development bewijzen dat haar gebouwen prettige werkomgevingen zijn waar de gebruikers maximaal productief kunnen werken. De Leesmanindex biedt een onafhankelijke methode die inzichtelijk maakt in hoeverre een nieuw gebouw het welbevinden en de productiviteit van medewerkers beïnvloedt. Delta is daarmee de eerste Nederlandse ontwikkelaar die de Leesman-methodiek omarmt.

Interesse vastgoedsector 
“Leesman wordt in Nederland vooral door eindgebruikers gehanteerd, zoals PostNL. Het is vijf jaar geleden in Engeland bedacht en heeft inmiddels wereldwijd 110.000 respondenten in bijna 900 gebouwen. Daarmee is het de grootste benchmark voor het meten van de effectiviteit van werkomgevingen. Nu in het vastgoed de eindgebruiker de laatste jaren steeds meer centraal is komen te staan, komt de Leesmanindex steeds meer in het vizier van de vastgoedsector. 

“En dat betreft niet alleen de beslisser bij de klant, maar álle gebruikers van een pand. De Leesman-methodiek maakt het mogelijk om al deze gebruikers op een systematische manier om feedback te vragen. Dit sluit perfect aan bij de ambitie van Delta om werkomgevingen op basis van data te verbeteren”, aldus Van der Burg. 

Klik HIER voor een interessante PDF van Leesman om te zien op welke factoren de effectiviteit van gebouwen beoordeeld worden. Van der Burg in een toelichting: "Deze Leesman Review #17 geeft een goed beeld wat we onderzoeken. Zie daarvoor pagina 6/7. We meten hoe effectief gebouwen en werkomgevingen zijn volgens de gebruikers ervan. Dit kan dus zowel interessant zijn voor de eindgebruikers maar ook voor ontwikkelaars en gebouweigenaren waar de eindgebruiker een steeds belangrijkere stem in krijgt. Die kunnen weer inspelen op de wensen van hun gebruikers. Want vaak weten we kosten van alles, maar de waarde van niets. En de Leesmanindex maakt de waarde concreet namelijk dat een goede werkomgeving een hogere productiviteit betekent.".

 



Reacties


Laatste nieuws