Woningportefeuille Altera sectorleider 2015 bij GRESB

In het jaarlijkse onderzoek van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) is de Woningportefeuille van Altera Vastgoed uitgeroepen tot leider in de sector Woningen voor de regio Europa, met tevens een tweede plaats in de ranking van de participerende woningfondsen wereldwijd. Tevens hebben de sectorportefeuilles voor Winkels, Kantoren en Bedrijfsruimten het Green Star label gekregen.

Commentaar van René Hogenboom, algemeen directeur van Altera Vastgoed: “Dit is een kroon op het werk van onze organisatie om vanaf 2008 concreet met duurzaamheid aan de slag te gaan en de resultaten die we er stelselmatig mee geboekt hebben. Het is ook een compliment voor de Nederlandse pensioenfondsen die ons als aandeelhouders daarin gesteund hebben. Onze Woningportefeuille is al qua bouwjaar een van de jongste onder onze collega’s, maar we hebben net zo goed met veel maatregelen aandacht besteed aan de oudere objecten. In 2015 zullen we qua energielabels beschikken over een 100% groene Woningportefeuille.” 

Toetsing
Altera Vastgoed meet de prestaties met het GPR meetsysteem. Met GPR Gebouw wordt de duurzaamheid getoetst aan de hand van de 5 thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. In 2015 konden de aan GRESB deelnemende vastgoedorganisaties voor het eerst met GPR Gebouw Certificaten punten verzamelen voor GRESB, naast systemen als Breeam en Leed. Volgens GRESB bedraagt de gezamenlijke vastgoedwaarde van de Europese partijen die in 2015 participeren USD 750 miljard.

Achtergrond GRESB
GRESB is een wereldwijd initiatief van beleggers als pensioenfondsen, vastgoedfondsen en andere betrokken partijen om het duurzaamheidbeleid wereldwijd te meten (publieke, private fondsen en direct vastgoed). De uitslag van de GRESB- benchmark geeft de deelnemers inzicht in hun eigen resultaten in vergelijking met voordien behaalde resultaten. Ook zien ze hoe ze scoren ten opzichte van andere deelnemende bedrijven en portefeuilles. Zo kunnen vastgoedeigenaren- en beleggers hun ambities (her)formuleren richting een duurzamere portefeuille.

De analyse neemt twee hoofdaspecten in ogenschouw: Management & Beleid en Implementatie & Monitoring. De deelnemers belanden daardoor in vier categorieën, gaande van green starter (het bedrijf denkt aan duurzaamheid, maar nog niet toegepast en zonder monitoring) en green talk (er is sprake van een duurzaam beleid en men communiceert hierover extern, maar de focus op de uitvoering blijft achterwege) tot green walk (beleid en monitoring zijn een feit maar externe transparantie ontbreekt) en green star (beleid en monitoring zoals het hoort: kortom de uitgebreide groene levenswandel in woord en daad). 

GPR Gebouw toont als methode efficiënt, toegankelijk en officieel aan hoe duurzaam een gebouw of ontwerp is door verantwoording af te leggen over de behaalde GPR Gebouw resultaten. Het is een breed gedragen duurzaamheidsmeetmethode die algemeen erkend en gewaardeerd is, onder andere door de rijksoverheid. Omdat het keurmerk van Nederlandse afkomst is, sluit het goed aan op de Nederlandse bouwpraktijk. De kosten van een GPR Gebouw Certificaat zijn relatief laag.



Reacties


Laatste nieuws