Zwolle: ‘Een krachtige centrumstad is goed voor hele regio’

Wat maakt Zwolle booming? En welke kansen ziet burgemeester Henk Jan Meijer voor zijn stad? Roelof Hemmen sprak op 12 augustus bij BNR uitgebreid met Meijer (foto). Eerder las u al hoe hij dacht over het faillissement van Imtech. Nu zetten wij voor u alle hoogtepunten uit het interview met BNR op een rij.

Volgens de laatste cijfers van CBS trekt de economie in Nederland weer aan. Hoe gaat dat in Zwolle? Meijer zegt tegen BNR: “Sinds 2008 is er eindelijk weer positief nieuws over de economie. Wel is de werkloosheid nog hoog, maar als het vertrouwen weer groeit en er weer geïnvesteerd wordt dan komt het met de werkgelegenheid ook goed. Het gaat goed met Zwolle, maar hiervoor moeten we wel voortdurend investeren en als de landelijke economie verbetert helpt dat natuurlijk mee.”

Positief gestemd
Meijer is positief gestemd en verwacht dat de verbetering van 2% niet eenmalig is, maar dat het een kentering betekent in de economische situatie. “De groei in Zwolle is ongeveer gelijk aan de groei landelijk gezien”, zegt Meijer. “Natuurlijk hebben we ook aandachtspunten, zoals de innovatie die beter kan en het lage aantal starters. Maar als het aantrekt, trekt het zeker in Zwolle aan. Ik verwacht dat het alleen maar weer beter zal gaan met de economie.”

Hemmen vraagt wat Zwolle zo booming maakt. Meijer zegt hierop: “Met name de strategische ligging van de stad, maar ook de historische binnenstad en het feit dat Zwolle een prettige woonstad is, maken dat bedrijven zich er willen vestigen. Dit is natuurlijk al jaren zo, maar de laatste tijd buiten we dit beter uit. Ook hebben we bepaalde trekkers gekregen, zoals de boekhandel in de Broerenkerk, maar ook de Librije of bijvoorbeeld Pec Zwolle.”

Lat hoger leggen
Hij vervolgt: “Wat heel kenmerkend is voor Zwolle is dat wij graag de lat wat hoger leggen en elkaar wat gunnen in de regio. Zo krijgen wij binnenkort het distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle, een investering van €100 miljoen. Dit centrum komt uit Hardenberg, maar we hebben met z’n allen gekeken naar de beste locatie voor het nieuwe centrum en dat bleek Zwolle. Er was geen strijd tussen de gemeenten, want we gunnen elkaar dat. Een krachtige centrumstad met veel voorzieningen is namelijk goed voor de hele regio. Zwolle heeft een compleet voorzieningenniveau, ook qua zorg en onderwijs.”

Meijer is al 15 jaar burgemeester van Zwolle en omschrijft het bestuur als grensontkennend. “We doen niet moeilijk over provinciale grenzen. We zijn allemaal positief gestemd en hebben een zelfbewuste houding. In Zwolle zijn er korte lijntjes om bijvoorbeeld projecten op te tuigen. Ik heb zelf als burgemeester verschillende rollen, ik ben het boegbeeld van de stad, maar ook een verbinder en adviseur voor bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden. We hebben een samenwerkingscultuur; samen maken we de stad. Samen moet je elkaar sterker maken, ook buiten de stad en in de provincies”, aldus Meijer op BNR.

Ambities
Zwolle heeft behoorlijke ambities. Zo willen zij 7% groeien tot 2020. De burgemeester zegt hierover: “Eigenlijk is dit nog een veilige percentage, want we hebben deze opgeschreven toen de 2% verbetering van de economie nog niet bekend was. We zouden dit dus nog kunnen aanpassen, want we willen graag hoger uitkomen dan het landelijk gemiddelde. Zwolle is een groeiregio, ook door de ligging. We zien vooral mogelijkheden bij bedrijven die hier al gevestigd zijn, niet zo zeer voor nieuwe bedrijven. Werknemers willen ook graag naar Zwolle, vanwege de bereikbaarheid met auto en openbaar vervoer. Als een bedrijf een locatie zoekt in Noord-Oost Nederland komen ze al snel op Zwolle uit. We verwachten de groei dan ook door concentratie van bedrijven, dus het economische leven dat er al is. We hebben daarnaast ook een sterke basis van familiebedrijven en dit koesteren we.”

De Zwolse binnenstad is zo’n 600x800 meter groot. “Vaak zeggen consumenten dat de winkelstraat ophoudt waar de bibliotheek is en dan keren ze om”, zegt Meijer. “De bieb gaat nu uit de winkelstraat en Zara trekt in dit pand. Dat is een retailer met een bovengemiddelde aantrekkingskracht. Op korte termijn komt ook Primark naar de binnenstad van Zwolle. We moeten iets doen voor de binnenstad en succesformules binnenhalen om de stad interessant te houden en concurrentie te bieden aan online shoppen.”

In een later stadium als aanvulling op het BNR-radiogesprek met Meijer, voegt Serge Westerdiep van de communicatie-afdeling van de gemeente Zwolle daar nog het volgende aan toe: “In de kantlijn van bovenstaand gesprek met Henk Jan Meijer een paar aantekeningen die meer informatief zijn dan correctief. Onze burgermeester Meijer is zich terdege bewust van het gegeven dat economische groei zich weer aandient maar dat we echt te maken (moeten) hebben met een systeemverschuiving. In Zwolle zetten we daar ook vol op in: denk aan het voluit faciliteren van bewonersinitiatieven en het inzetten op duurzaam leegstandbeleid. Wat betreft ‘trekkers’: PEC is meer een (bindend) platform dan een trekker. In die categorie scharen we dan meer museum De Fundatie.”

Charlotte Bijenveld



Reacties


Laatste nieuws