Ruzie over zonnepanelen; Openbaar Belang: ‘Laat de rechter maar komen’

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en zorgen voor een lagere energierekening. Dat maakt dat bewoners blij zijn wanneer een corporatie besluit hun woning te verduurzamen met zonnepanelen. Zo ook de huurders van corporatie Openbaar Belang in de wijk Pierik in Zwolle. Maar hun achterburen denken daar heel anders over. Zij dreigen naar de rechter te stappen vanwege de schitterende zonnepanelen.

VJ sprak hierover op met Gerke Brouwer, directeur Openbaar Belang. Hij vertelt: "In 2013 hebben wij groot onderhoud uitgevoerd aan 46 woningen in de Zwolse wijk. We hebben toen de woningen ook voorzien van zonnepanelen. Kort daarna begonnen enkele achterburen uit de Crocusstraat te klagen dat de zonnepanelen schitteren in hun achtertuin en zij daardoor niet meer buiten kunnen zitten. Deze achterburen zijn huurders van collega corporatie SWZ."

Oplossingen
Openbaar Belang vindt het erg vervelend dat de achterburen last ondervinden van de zonnepanelen en hebben naar eigen zeggen alles gedaan om de klachten te verhelpen. "We hebben naar allerlei oplossingen gezocht. Zo hebben we de hellingshoek veranderd, maar dat bleek helaas niet te helpen. We kunnen de stand niet nog meer veranderen, want als we de panelen plat leggen is het te gevaarlijk met wind. Toen onze eerste oplossing niet bleek te helpen hebben we hulp ingeschakeld van collega corporaties, leveranciers en zelfs advies ingewonnen bij de TU Delft. Maar allen gaven zij aan nog nooit een dergelijke zaak meegemaakt te hebben en ook geen oplossing te weten. Het is dus redelijk uniek", stelt Brouwer.

Milieu en woonlasten
In 2014 besloot de corporatie toen maar om de zonnepanelen te vervangen door zwarte exemplaren. "Maar ook dat vonden de achterburen geen oplossing", zegt Brouwer. "Dus toen dachten we 'Wat nu?' De panelen eraf halen is geen optie, want wij hebben deze investering gedaan voor het milieu en het verlagen van de woonlasten van onze huurders. Wij hebben hier afspraken over met de huurders, zij hebben een kleine huurverhoging gekregen en nu lagere energiekosten. Wij willen de zonnepanelen dan ook niet verwijderen, maar vinden het wel heel vervelend dat we niet tot een oplossing zijn gekomen."

Gang naar de rechter
De achterburen stellen dat zij binnen moeten blijven bij zonnig weer omdat zij verblind worden door de schittering van de zonnepanelen. Zij hebben dit aangegeven bij hun eigen verhuurder SWZ, maar die geeft ook aan geen oplossing te weten. "Dus hebben de achterburen aangekondigd naar de rechter te stappen. Ik vind dat een goed idee, laat de rechter maar komen. Het is verstandig als een onafhankelijk persoon uitspraak doet over deze situatie, want ik weet echt geen oplossing meer", besluit Brouwer.

Foto: De Stentor



Reacties


Laatste nieuws