Verschil incassobureau en deurwaarder

Al enige tijd loopt op Linkedin een discussie over de verschillen tussen deurwaarder en incassobureau en welke je nu het beste kunt inschakelen. En de meningen zijn nogal verdeeld. Erg grappig is om te horen van de incassobureaus en deurwaarders er nu zelf van vinden.

De deurwaarder beticht incassobureaus ervan de vorderingen ‘uit te melken' en veel te lang probeert met brieven en vervelende telefoontjes naar de schuldenaar de vordering binnen te halen. Het incassobureau op zijn beurt zegt dat de deurwaarder meteen gaat procederen omdat hij hier het meest aan verdiend. Vervolgens zegt de deurwaarder weer dat het incassobureau een hoop extra onnodige kosten doorbelast, wat ik - moet ik u zeggen - in de praktijk ook wel zie.

Wat is nu waar? Beide kanten misschien. En beide niet. Net als in elke branche ligt het aan het bedrijf en diens kernwaarden en processen. Het incassobureau kan een deurwaarder als onderaannemer inschakelen. Een deurwaarder kan ook een incassobureau ‘in house' hebben. Zo liggen ze erg in elkaars verlengde en is het net wie wat goed georganiseerd heeft. Erg ondoorzichtig dus.

Wat is nu echt het verschil tussen een incassobureau en deurwaarder?

Een incassobureau probeert in de zgn. minnelijke incassofase de betaling binnen te krijgen. Dus zonder wettelijke dwang, maar is afhankelijk van de medewerking van de schuldenaar. Ze sturen brieven, bellen, e-mailen, enzovoorts. Een incassobureau kan natuurlijk een deurwaarder inschakelen als er geen resultaat is en naar de rechter gaan.

Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar die bijvoorbeeld dagvaardingen langsbrengt en beslag legt. Veel deurwaarders hebben ook een incassobureau. Soms heeft het incassobureau van de deurwaarder net zo'n uitgebreid traject als de incassobureaus zelf, zoals bij Snijder. Vraag dus altijd wat ze precies voor brieven etc. voor u versturen in het minnelijke incassotraject. Daarop beoordeelt u het bureau. Ook goed om te weten is dit: Als een deurwaarder ook incassobureau is, vallen de handelingen van het incassobureau onder het deurwaarderstuchtrecht. Extra zekerheid dat hij geen onbehoorlijke dingen doet dus.

Wanneer uw organisatie zelf veel doet om openstaande posten te incasseren, is een uitgebreid minnelijk incassotraject een beetje overbodig en raad ik u aan een deurwaarder in te schakelen. Wilt u juist weinig werk aan uw debiteurenbeheer hebben en stuurt u zelf een of twee brieven, dan loont het om een uitgebreid minnelijk incassotraject met uw incassopartij af te spreken.

L.V. Snijder
T.k. gerechtsdeurwaarder
Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders

Voor meer informatie over Snijder zie http://www.snijderincasso.nl/huurincasso.html

 



Reacties


Laatste nieuws