Rijksvastgoedbedrijf wil vastgoedbedrijven met frisse ideeën meer tegemoet komen

Maak maar een plan en doe een bod op een pand dat het Rijk niet meer nodig heeft, nog voordat het officieel te koop staat. Als het bod reëel is en niemand biedt hoger, kan de lege kazerne, gevangenis of kantoortoren van jou zijn. Een dergelijk ‘marktinitiatief’ is één van de nieuwe instrumenten die het Rijksvastgoedbedrijf wil gaan gebruiken om initiatieven vanuit de markt meer ruimte te geven.

Dat blijkt uit de woorden van directeur-generaal Jaap Uijlenbroek van het Rijksvastgoedbedrijf in Cobouw. “Marktpartijen hikken vaak aan tegen hoge kosten die ze moeten maken om een plan te ontwikkelen, zonder dat ze weten of ze een pand – in concurrentie met anderen – ook kunnen kopen. Daarom komt er in sommige gevallen een systeem met voorselectie van geschikte kandidaten. En soms zullen we na voorselectie ook een tegemoetkoming kunnen betalen voor het ontwikkelen van plannen. Dat kan partijen over de streep trekken.” Het honoreren van verfrissende ideeën die uit de markt komen, geeft initiatiefnemers ook een streepje voor. Al zal uiteindelijk iedereen een faire kans moeten hebben een pand te kopen; verkoop van rijkspanden blijft een transparant, open en eerlijk proces, benadrukt Uijlenbroek.

Andere verkoopmethoden onderzocht
Bij gewilde panden wil het Rijksvastgoedbedrijf soms een veiling organiseren, waarbij ook overbieden mogelijk is. Bij minder courante objecten kunnen biedingen onder voorwaarden toegelaten worden. Bijvoorbeeld de voorwaarde dat het bestemmingsplan wordt gewijzigd, of een voorbehoud voor de financiering. Verder onderzoekt de dienst nog andere verkoopmethoden, zoals verkoop van een aantal gelijksoortige panden in één ‘mandje’.

Zie ook het verhaal met Uijlenbroek in De Architect



Reacties


Laatste nieuws