Van Wijnen CEO Cees van Bemmel: "Het FD geeft een onjuiste voorstelling van zaken"

Bouwbedrijven Ballast Nedam, Aan de Stegge en Van Wijnen zouden met moeite overeind gehouden worden door Rabobank, meldt het FD vandaag. Hun solvabiliteit zou ver onder de ondergrens zijn gezakt. Directievoorzitter Cees van Bemmel van Van Wijnen reageert bij Building Business onsteld op dit bericht: "Dit is een onjuiste voorstelling van zaken. Tot op heden zijn wij de afgelopen tientallen jaren operationeel winstgevend geweest. Bovendien draaien wij in 2015 een omzet van honderd miljoen meer dan in 2014."

Het FD dook in gegevens bij de Kamer van Koophandel en meldt: "Rabobank speelt een centrale rol bij de overlevingsstrijd van drie grote bouwbedrijven. De bank is de belangrijkste kredietverschaffer van zowel Ballast Nedam als Aan de Stegge en Van Wijnen. De drie bedrijven, met in totaal ruim 5000 werknemers, zijn bijna door hun kapitaalbuffers heen."

Rabobank zelf wil niet reageren. 'In het algemeen geldt dat wij een bedrijf blijven ondersteunen als we vertrouwen hebben in het voortbestaan op de lange termijn,' zegt een woordvoerder tegen FD.

Rabobank zou de bouwers tot nu toe overeind houden door steeds akkoord te gaan met nieuwe kredieten. Ook geeft de bank garanties af aan opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers. Kredietverzekeraars als Nationale Borg zijn terughoudend met het verstrekken van deze garanties als de kapitaalbuffers te laag zijn. Rabobank heeft hierdoor in totaal voor naar schatting honderden miljoenen bij de bouwers uitstaan.

Onjuist
Onze zustersite Building Business belde met directievoorzitter Cees van Bemmel. Van Wijnen is onsteld over de berichtgeving. "Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat Van Wijnen er financieel slecht voor staat en wij volledig voor ons voortbestaan afhankelijk zijn van de Rabobank. Dit is een onjuiste voorstelling van zaken."

"Wij hebben in 2013 eenmalig, zoals zeer vele bedrijven, een correctie op de waarde van onze (grond)bezittingen doorgevoerd. Een correctie die ervoor heeft gezorgd dat onze (grond)bezittingen weer in een financieel gezonde lijn met de actuele marksituatie zijn gebracht. Dit heeft in een bovenliggende vennootschap de solvabilteit verlaagd."

Juist operationeel winstgevend
"Dit heeft evenwel verder niets uit te staan met de capaciteit van onze operationele bedrijven om winstgevend te zijn. Tot op heden zijn wij de afgelopen tientallen jaren operationeel winstgevend geweest. Ook gedurende de jaren van de crisis. De binnenkort (eind april) te publiceren cijfers over 2014 zullen wederom positief zijn. De accoutantscontrole is inmiddels positief afgerond."

Van Bemmel tegen Building Business: "Niet alleen schrijven we al jaren continu zwarte cijfers, in 2015 draaien we zo'n honderd miljoen beter dan in 2014, namelijk een krappe 700 miljoen. We draaien dus betere zwarte cijfers. Met een hogere kwaliteit van de orderportefeuille bovendien."

"Anders dan andere bouwbedrijven heeft Van Wijnen nog nooit een beroep gedaan op haar aandeelhouders", aldus Van Bemmel. "Een vergelijk met andere bouwbedrijven gaat daarom volledig mank nu deze bedrijven, naast herwaarderingen, ook diverse jaren niet in staat blijkt winstgevend te zijn en grote operationele verliezen op projecten moeten incasseren. Wij betreuren dat er een onjuist negatief beeld over ons bedrijf naar buiten is gebracht."

Violet Laverman
 

Meld u aan voor de Dag van het Wonen 2015

 

Zelden werkte zoveel partijen mee om de woningmarkt centraal te stellen. Hoe maak je van leegstaande panden succesvolle wooneenheden die aansluiten op behoefte in de markt? Hoe kan je als ontwikkelende bouwer succesvol zijn in sociale woningbouw? Hoe bedien je als ontwikkelaar het middensegment van de huurmarkt? Moderne ontwikkelaars luisteren naar de consument, maar hoe kom je tot een succesvol woonproduct in samenwerking met die consument? Welke kansen zijn er voor ontwikkelaars en beleggers in seniorenhuisvesting? Klik hier voor het gehele programma + de 4 ochtendsessies.



Reacties


Laatste nieuws