Collectieve aanpak biedt kans op grootschalige verduurzaming bedrijventerreinen

De markt voor kantoor- en bedrijfspanden verandert in snel tempo. Gebouwen met een hoge energie-efficiëntie zijn aantrekkelijker in de markt en laten een betere waardeontwikkeling zien. Tegelijkertijd is het lastig om op dit moment de investeringen voor deze verbeteringen te bekostigen. Een ESCo kan dé manier zijn om te verduurzamen. 

De financiering van de verduurzaming van bedrijventerreinen blijft een interessant vraagstuk, waarop het antwoord nog niet helder is geformuleerd. Dit terwijl het besparingspotentieel met betrekking tot energiezuiniger bestaand vastgoed (op bedrijventerreinen) indrukwekkend is (rapport: ‘Energiebesparing in vastgoed’ van het ING economisch bureau). Vanuit de markt blijkt dat individuele ESCo’s kunnen werken, maar de collectieve ESCo gaat een stapje verder. Hiermee kan bijvoorbeeld een bedrijventerrein in zijn geheel worden verduurzaamd.

Wat is een GebiedsESCo?
Een GebiedsESCo is een middel om collectief en coöperatief invulling te geven aan energiebesparing en verduurzaming in een gebied. Gebouweigenaren krijgen inzicht in het potentieel aan energiebesparing op gebouwniveau. Op basis van collectieve afspraken worden vervolgens duurzame maatregelen geïmplementeerd. De winst uit deze duurzame maatregelen wordt ingezet voor verdere collectieve verduurzaming, waarin de deelnemers natuurlijk zelf zeggenschap hebben.

Onderscheidend vermogen
Het onderscheidende vermogen van de GebiedsESCo ligt in de samenwerking die gerealiseerd wordt met de verschillende lokale belanghebbenden. Met het overzichtelijke stappenproces en de centraal belegde kennis van energie- en projectmanagement worden middelen aangeboden om concreet aan de slag te gaan met energiebesparing.

De initiatiefnemers van de GebiedsESCo is een consortium van adviesbureau DWA en APPM met kennis en ervaring op het gebied van ruimtelijke ordening, stedelijke ontwikkeling en energiemanagement. Dit zorgt ervoor dat de focus ligt op de ontwikkeling van het gebied en niet op de installatie van eigen producten en of diensten. Er worden langetermijnrelaties aangegaan en garanties afgegeven voor de energieprestatie. 

Voordelen collectief ten opzichte van individueel

  • Ontzorging: het proces wordt voor de ondernemer uitgevoerd, waardoor hij zich kan focussen op de core business: geld verdienen. Continue monitoring en installatie. Onderlinge vergelijkingsmogelijkheden.
  • Kostenvoordeel door schaalvoordelen bij inkoop.
  • Kostenvoordeel door participatie in gezamenlijke PV in plaats van losse installaties.
  • Oppakken van gezamenlijke marketing en communicatie .
  • Communicatie richting externe partners (Gemeenten, Provincies, Financiers) wordt eenvoudiger.
  • Mogelijkheden tot externe financiering worden vereenvoudigd. 

Businesscases

Plaspoelpolder
In 2013 startten DWA en APPM collectief met de verduurzaming van bedrijventerrein Plaspoelpolder in Rijswijk, door middel van een GebiedsESCo. De aanpak richt zich op commercieel vastgoed. De Plaspoelpolder in Rijswijk bestaat uit ruim 800.000 m2 vastgoed; met name kantoren en bedrijfsgebouwen. Er is relatief veel leegstand. Deze leegstand vergroot het risico op achteruitgang van het bedrijventerrein als geheel. De lokale overheid en het bedrijvencollectief op de Plaspoelpolder, de Urbanisator, hebben behoefte aan concrete hulpmiddelen om energiebesparende maatregelen te nemen in de gebouwde omgeving. Na een brainstorm en maanden van learning by doing, was de GebiedsESCo geboren. 

Voor de Plaspoelpolder is gekozen om de ESCo onder te brengen bij de stichting Urbanisator Plaspoelpolder. In eerste instantie ligt de focus op energiebeheer. Vastgoedeigenaren die meedoen, betalen hiervoor een vergoeding aan de ESCo die overeenkomt met een gedeelte van de verlaging van de energiekosten. Deze verlaging wordt bepaald op basis van energiescans bij de deelnemende vastgoedeigenaren. De gewenste looptijd van de ESCo wordt vooraf afgesproken met de deelnemers.

Lage Weide
Tijdens de Conferentie Duurzame Bedrijvigheid Utrecht op 24 november hebben tien ondernemers van Lage Weide én vier partners de Commitmentovereenkomst Energie Collectief Lage Weide getekend. Industrievereniging Lage Weide en de Gemeente Utrecht hebben een gezamenlijke klimaatambitie uitgesproken. Hierin staat de doelstelling om voor 2020 30% CO2-reductie te realiseren op Lage Weide. Warmtebouw Utrecht heeft recent het Masterplan Lage Weide opgeleverd, waarin kansrijke gebouw- en gebiedgebonden energiemaatregelen in kaart gebracht zijn waarmee deze ambitie gerealiseerd kan worden. Bij zeventien bedrijven zijn energiescans uitgevoerd en zeven bedrijven zijn serieus geïnteresseerd in pv-panelen. Tien van hen doen inmiddels mee aan het Energie Collectief.

Het Energie Collectief zorgt allereerst dat voor deze bedrijven het 'laaghangend fruit', de pv-panelen en groene stroom, gezamenlijk georganiseerd c.q. ingekocht worden. Verder richt het zich op benutten van schaalvoordelen zodat de energiekosten verminderen, de beste leveranciers gevonden worden voor het nemen van de energiemaatregelen én ontzorgt bedrijven voor de financiering, uitvoering en beheer van te nemenmaatregelen.

Parallel daaraan gaan Industrievereniging Lage Weide en de andere partners, waaronder de Economic Board Utrecht, de gemeente Utrecht, het Energiefonds Utrecht en DWA, business casussen uitwerken voor kansrijke toekomstgerichte duurzame energieprojecten, gericht op lagere exploitatie/energiekosten voor de bedrijven op Lage Weide.

Pitch
Op 27 november heeft het consortium een pitch gehouden inzake 'Energieneutrale bedrijventerreinen' op het Vastgoed & Energiecongres van Vastgpoedjournaal in Breda. Meer is te lezen op www.dwa.nl/gebiedsesco

 



Reacties


Laatste nieuws