Vastgoedmanagement NL maakt zich op voor de toekomst

De invitatie die al weken op de website van VGM NL stond, zag er bijzonder uitnodigend uit. Taart en slingers begeleidden de uitnodigende tekst waarin enthousiast werd gesproken over het 5 jarig bestaan van VastGoedManagement NL. Dit lustrum zou gevierd gaan worden met een prachtig programma. Dat hebben Ilse Kaandorp (directeur) en Paulien Frehé (Operationeel manager) met hun team vandaag concreet als zodanig uitgevoerd, op een bijzondere locatie, midden in Amsterdam, in een fraaie zaal die direct aan Artis grenst. Een verslag ter plekke door Claudia van Haeften.

De indrukwekkende lijst van aanmeldingen telde ruim 180 gasten. Het betrof, zoals Ilse aangaf, een divers gezelschap van vastgoedeigenaren, institutionele beleggers, beheerders en aanverwante vastgoeddisciplines. Een gezelschap dat op deze lustrummiddag verwend werd met bijzondere sprekers. Zo werden we meegenomen door gedreven hoogleraren die een inspirerende uitleg gaven omtrent vastgoed en het noodzakelijke kantelmoment, die vervolgens van professioneel commentaar door tafelheer Jaap Gillis werd voorzien.

We begrepen meer van de problemen waar gemeentes momenteel mee worstelden door de uitleg van Hamit Karakus en luisterden geïnteresseerd naar de uitleg over de nieuwe benchmark door Ingrid Janssen, want nu we niet meer met de IPD werken is het volgens haar toch allemaal net iets anders geworden. Deze inspiratiemiddag werd kundig aan elkaar geregen door Peter van Zadelhoff.

Digitalisering

Wat gaat er veranderen in vastgoedmanagement in de komende 5 jaar? De stemming in de zaal zat er met die vraagstelling direct in. Digitalisering wordt ‘key’. Er wordt nu veel operationeel uitbesteed, met de nadruk op techniek, en die uitbesteding gaat de komende jaren door. We leven in een zogenoemd obesitas tijdperk: het is in alle opzichten nooit genoeg, het moet altijd meer zijn. Deze cultuur zal er de komende dertig jaar voor gaan zorgen dat er veel wijzigt in onze samenleving en dus ook in onze vastgoedcultuur. We zullen meer gaan werken met prestatieovereenkomsten die bijzonder goed ingevuld dienen te gaan worden. We spreken inmiddels over vergelijkende huren in retail, hetgeen reeds in het buitenland wordt gehanteerd, maar die bijzonder lastig zijn door te voeren in ons huidige beheerstelsel. Daarbij komt er steeds meer belangstelling voor zorgvastgoed en scholen. We gaan meer letten op de levensloopbestendigheid die andere eisen stelt aan wonen en werken. Deze wijzigingen zullen andere waarden creëren. 

Klantgericht ondernemen wordt basis van ons vastgoedbeheer. Het reactief reageren op klanten die reageren bij klachten, zal voortaan proactief moeten worden ingezet. Vraagt dit een karaktershift van vastgoedmanagers? Vastgoedmanagers die werken als efficiënte dienstverleners van de eindgebruiker zijn klaar voor de toekomst. Imago en identiteit worden niet langer voortgestuwd door conjunctuur, internet en krimp. We zullen moeten gaan werken aan een nieuwe identiteit van samenredzaamheid, ook in de zorg. De mens zal weer centraal staan door proactieve verbindingen die ontstaan door de dialoog aan te gaan. Waarde wordt toegevoegd door het leveren en hanteren van service en gedragsregels. Daarbij staan de huurders voorop, zij zijn het directe contact met de vastgoedmanager.

Kanteling

De transitie is reeds begonnen, zijn we klaar voor deze cultuuromslag die een evolutionaire revolutie begeleidt en waarmee barrières overwonnen worden? In iedere generatie gebeurt feitelijk hetzelfde. De kanteling wordt vooralsnog niet geloofd en afgezwakt. Dat is ook de reden dat we nog steeds niet bouwen wat de samenleving wil. Duurzaamheid is in beweging en zal steeds meer gaan staan voor het uitrollen van complexe vraagstukken naar de praktijk. De concrete invulling van panden wijzigt nu reeds. Lege panden worden als hotel ingezet waarmee de oprukkende gastvrijheidbranche zijn definitieve opmars maakt binnen de gevestigde orde van de vastgoedsector. En andere panden worden gebruikersklaar gemaakt voor huurders die kleinere ruimten zoeken.

De markt verandert, niet alleen door de bekende wijzigingen en noodzakelijke aanpassingen binnen de vastgoedbranche, ook vanwege de groeiende aandacht voor de huurders en de wijk waarin het pand zich bevindt. Er zal door de gemeentes weer in de wijken geïnvesteerd gaan worden om een waardecreatie te realiseren.

Toekomst

Vastgoedmanagement maakt zich op voor de toekomst door deze reeds ingezette kantelfase mee te nemen in besluitvoeringen en strategische beslissingen. Efficiënte databases in de vorm van kosten- en klantendata zullen steeds verder ingezet en gehanteerd gaan worden. Indicatoren worden steeds beter gelezen door het inzetten van geoptimaliseerde tools. We gaan een stap verder dan forecasting, we stappen reeds met onderbouwende cijfers in het voorspellen van vastgoedprijzen. Vastgoedmanagement lijkt klaar te zijn voor de toekomst. De sector heeft daarbij sinds vijf jaar een sterke brancheorganisatie met een gedreven bestuur. Die keek vandaag met trots terug op een periode van hard werken, verkregen groei en ledenoptimalisatie. Reden genoeg om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. We hebben daar dan ook vol overtuiging positief het glas op geheven, met een ritmische bas op de achtergrond, dankzij dj Fajah Lourens.  

Claudia van Haeften

Zij schreef het verslag van het jubileum van VGM NL op persoonlijke titel. Voor meer informatie kunt u haar mailen op claudiavanhaeftencommunicatie@gmail.com of op de site www.claudiavanhaeftencommunicatie.nl



Reacties


Laatste nieuws