Vastgoedbeleggers zien brood in Plaspoelpolder

Wethouder René van Hemert is optimistisch over de groeikansen van Rijswijk. De nieuwbouw van het Europees Octrooibureau wordt het spectaculaire visitekaartje van de gestaag veranderende Plaspoelpolder. En ook Rijswijk- Buiten doet het goed op de nieuwbouwwoningmarkt.

VVD-wethouder Van Hemert is al langere tijd actief in de plaatselijke politiek. De vele cameraploegen op de stoep van het stadhuis staan hem nog levendig voor de geest. “Journalisten kwamen drie jaar geleden speciaal naar Rijswijk om de omvangrijke leegstand in de Plaspoelpolder te registeren. De keuze is nog steeds reuze, maar het gebied staat er tegenwoordig stukken beter voor.” De kantorenleegstand is met circa 25 procent hoog, maar er is de afgelopen jaren het een en ander veranderd.

“We gaan langzaam de goede kant op”, zo benadrukt de wethouder van onder meer Economie, City Marketing en Verkeer en Vervoer. “De gemeente heeft de Plaspoelpolder in meerdere deelgebieden opgeknipt. Per deelgebied bekijken we waar de energie zit om iets te veranderen. Hebben gebouweigenaren de wil iets te veranderen? En hebben ze het geld hun bezit aan te pakken? Zo ja, dan proberen wij partijen goed te faciliteren bij herverkaveling, transformatie. Ook doen we extra investeringen in de openbare ruimte. Maar we beschikken niet over een tovermiddel. Soms kunnen we een handje of met een flinke hand helpen, maar de markt moet ook zijn werk doen. Sommige gebouwen staan er slecht bij. Vaak gaat het met de eigenaar van zo’n gebouw ook niet heel goed. Een overname of faillissementsveiling met een lagere boekwaarde als gevolg, kan ervoor zorgen dat alsnog in opwaardering, transformatie of sloop wordt geïnvesteerd.”

Verandering van binnenuit

Naar zijn mening wordt de transformatie van de Plaspoelpolder naar een minder monofunctioneel gebied inmiddels goed zichtbaar. De laatste twee jaar is volgens berekeningen van de gemeente al meer dan 50.000 m2 kantoor- en bedrijfsruimte verhandeld. Rijswijk investeert op haar beurt veel in verbetering van de openbare ruimte. Het gaat dan om versterking van de groenstructuur, de beschikbaarheid van openbare Wifi-netwerken, aanleg van glasvezel en de komst van nieuwe recreatieve voorzieningen. Ook wordt nadrukkelijk gehandhaafd op het tegengaan van overlastgevende bedrijvigheid.

“We zien inmiddels de verandering van binnenuit op gang komen. Beleggers zien weer brood in het gebied. Er ontstaat als het ware een nieuwe werkelijkheid. Zo hebben nieuwe lunchrooms de deuren geopend. McDonald’s krijgt binnenkort een vestiging in de Plaspoelpolder. Het slangen- en reptielencentrum Serpo komt naar het gebied en er wordt gewerkt aan de realisatie van een leisure center; dat is toch goed voor dertig- tot vijftigduizend bezoekers per jaar. Drie verouderde kantoren zijn gesloopt. De gemeente heeft daarna heel snel een vergunning verzorgd voor de komst van een duurzame carwash. Een kantoorgebouw aan de Koopmansstraat heeft een nieuwe toekomst gevonden als bedrijfsverzamelgebouw voor het midden- en kleinbedrijf. Alle units waren binnen één zomer verhuurd. Op de plek van het vroegere kantoor van het Productschap Vee en Vlees realiseert Dura Vermeer 259 appartementen. En particuliere beleggers investeren in de bouw van in totaal vijfhonderd studentenwoningen, inclusief werkruimte. Met name onder Delftse studenten bestaat belangstelling voor de vestiging van een start-up aan huis. Ook niet onbelangrijk. De regio Haaglanden is stevig in trek bij Aziatische studenten. Die willen graag in een campusachtige setting bij elkaar wonen. In de oude binnenstad van Delft is daarvoor geen plek te vinden.”

Ook het aangezicht van de Plaspoelpolder vanaf autosnelweg A4 zal de komende jaren ingrijpend wijzigen. Voor het voormalige Sijthoff-complex (het vroegere kantoor van de Haagsche Courant) zijn plannen in de maak voor de vestiging van een groot hotel annex congrescentrum. En wethouder Van Hemert is ontzettend trots op de sloop/nieuwbouw van het Europees Octrooibureau. Een investering van 200 miljoen euro. De nieuwbouw wordt in 2018 opgeleverd. “De werknemers hebben bewust gekozen voor vervangende nieuwbouw in plaats van een verhuizing naar het internationale centrum in Den Haag,” aldus Van Hemert.

Passende oplossing

De gemeente Rijswijk stelt zich wat betreft het bestemmingsplan voor de Plaspoelpolder pragmatisch en faciliterend op. Initiatiefnemers worden van harte uitgenodigd met een plan te komen; zelfs als het niet direct binnen het oude bestemmingsplan past. “We leveren maatwerk en zoeken een balans tussen duurzame ruimtelijke kwaliteit en zakelijke flexibiliteit. Iedereen is welkom om zijn idee bij ons op tafel te leggen. Vervolgens zoeken we naar een passende oplossing.”

De aanpak van leegstand wordt steeds meer een gedeelde verantwoordelijkheid, constateert Van Hemert. “We zien elkaar niet als concurrenten. Den Haag, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland voeren gezamenlijk acquisitie voor nog te ontwikkelen terreinen. Den Haag is in trek bij de hoofdkantoren van buitenlandse bedrijven. Delft trekt high-tech. Wij zitten daar als MKB-gemeente bij uitstek tussenin. Nu al reizen dagelijks 26.000 werknemers naar Rijswijk om bij één van de bedrijven te werken.”

De regio draait al een aantal jaren samen aan de aanbodknop voor bedrijfs- en kantoorlocaties. “Uitbreidingsplannen worden (gedeeltelijk) geschrapt of gefaseerd in tijd. Iedereen levert een bijdrage; wij hebben tien hectare kantoor/bedrijfsruimte in Rijswijk-Buiten van tafel gehaald.” De intergemeentelijke samenwerking zal de komende tijd nog worden versterkt, zo verwacht Van Hemert. “Delft, Leidschendam-Voorburg en Westland overwegen met ons mee te doen. We bouwen niet voor de leegstand.”

Groei verwacht van eigen bevolking 

De voorspellingen voor Rijswijk zijn gunstig. De gemeente voorziet voor de komende tien jaar een groei van de eigen bevolking met veertig procent. Het is volgens de laatste CBS-prognoses de sterkte groeigemeente van Nederland. “Enerzijds hebben we te maken met ‘verjonging’. De regio Haaglanden blijft een aantrekkelijke stedelijke vestigingslocatie en in Rijswijk zijn woningen toch wat gunstiger geprijsd dan in het centrum van Den Haag. Maar we kunnen in een voormalig tuinderijengebied ten zuiden van de A4 ook nog flink uitbreiden. In Rijswijk-Buiten is plek voor 3500 nieuwe woningen. Rond 2006 hebben we de eerste plannen voor die nieuwe wijk ontwikkeld: groen, duurzaam, autoluw. Vervolgens brak de crisis uit, maar samen met Dura Vermeer hebben we inmiddels de eerste honderd, heel duurzame eengezinswoningen opgeleverd. We maken voor elke woning afzonderlijk gebruik van aardwarmte. En elke woning heeft zonnecollectoren. De voorspellingen voor de volgende bouwfases, zeker nu de woningbouwmarkt aantrekt, zijn heel gunstig. Potentiële kopers weten ons uitstekend te vinden. De eerste zes woningblokken zijn verkocht. De zevende bouwfase is in verkoop.”

Van Hemert is niet verbaasd over dat nieuwe ontwikkelperspectief. “De Plaspoelpolder en een woonwijk als Rijswijk-Buiten liggen centraal in de regio. De verbindingen vanuit Rijswijk richting Schiphol en Rotterdam zijn nu al uitstekend. En na de verlenging van de A4 wordt de bereikbaarheid van het achterland alleen nog maar beter.”

Bert Pots

Foto wethouder is van Erwin Dijkgraaf
 

Over de Plaspoelpolder

De Plaspoelpolder in Rijswijk is een uitstekend bereikbaar businesspark in het hart van de randstad gelegen aan het kruispunt van de A4, de A12 en de A13. Het businesspark omvat zes decennia aan bedrijvigheid en heeft zich organisch ontwikkeld tot het grootste en meest veelzijdige businesspark van de regio Haaglanden. De Plaspoelpolder is met 15.000 werknemers en bijna 400 bedrijven met recht de banenmotor van de Haaglanden regio. Verschillende delen van de Plaspoelpolder zijn inmiddels herontwikkeld  of staan in de planning om herontwikkeld te worden. De ontsluiting van de Plaspoelpolder is de laatste jaren volledig vernieuwd met een eigen op- en afrit van de A4, welke vanaf 2015 zorgt voor een nieuwe verbinding tussen Rotterdam en Den Haag. Voor de komende jaren staan er verschillende transities op de rol, voornamelijk initiatieven vanuit de markt. De gemeente Rijswijk werkt actief samen met eigenaren en initiatiefnemers om de Plaspoelpolder om te vormen tot een grote kennis- en creatiecampus met ruimte voor werk, wonen, opleiding en ontspanning.



Reacties


Laatste nieuws