Marga Bekker, sectormanager Vitaal Zorgvast: Op zoek naar zorgondernemers met lef

“Daag elkaar uit op kwaliteit, durf de wereld in te trekken.” Dat zegt Marga Bekker, sectormanager Care van Vitaal ZorgVast, een dochteronderneming van BAM. Zij weet zeker dat de zorg en de bouwsector veel voor elkaar kunnen betekenen. “Maar dan moeten we stoppen om elkaar vanuit ieders eigen  torens te bevragen.” Vitaal ZorgVast bedacht daarvoor een hulpmiddel om tot uitdagendervormen van samenwerking te komen, namelijk het rondetafelmodel.

“We zijn door Energiesprong Zorgvastgoed uitgedaagd om na te denken over de uitvragen van de zes zorginstellingen die zijn gericht op het terugbrengen van het energiegebruik. Het liefst naar nul op de meter”, trapt Bekker het gesprek af. Zij leidt de caretak van Vitaal ZorgVast. “Dan kun je natuurlijk inzoomen op één van de zes specifieke uitvragen en daar een oplossing voor bieden. Die kennis en ervaring hebben wij daarvoor in huis en kunnen we natuurlijk gewoon leveren. Maar wij hebben er voor gekozen om de vragen vanuit de sector breder aan te vliegen.” Te meer daar het volgens Bekker onverstandig is om de vraag van een zorginstelling voor renovatie  en verduurzaming  te beperkt op te pakken. “We zouden dan namelijk het risico lopen het gebouw een duurzame jas aan te trekken, terwijl de functionaliteit van binnen op korte termijn mogelijk niet meer voldoet. Als je dat erbij betrekt, heb jij een hele andere oplossing.”

Gebruik

Bekker benadrukt, dat de aanpak van BAM is gericht op gebruik in plaats van bezit. “Stel eens de vraag: waar dient het gebouw voor? Niet alleen nu, maar ook in de nabije toekomst. Als het doel is gebruikers maximaal comfort en kwaliteit van leven te bieden dan is dat het vertrekpunt. Met andere woorden, niet de technische specificaties van het gebouw, maar de wensen en financiële mogelijkheden van de toekomstige gebruikers en de exploitatieduur worden dan in prestatie-eisen vertaald.  Om een voorbeeld te geven, het is wellicht  de wens van een zorginstelling om een heel mooi duurzaam dak op het gebouw te hebben, maar de kans is ook groot dat niemand de schoonheid van het dak ooit ziet. volstaan had kunnen worden met een ‘gewoon’ dak, dat aan de gestelde duurzaamheidseisen voldoet maar waardoor  er wel ruimte ontstaat om een belevingsgerichte binnenomgeving te realiseren.”

Rondetafelmodel

Het begint in haar ogen bij een zorgsector die open moet willen staan voor een andere manier van samenwerken en daar vooral de meerwaarde van ziet. “Zij moeten er ook in geloven dat gezamenlijk elkaars belangen op tafel te leggen, tot meer waarde leidt dan het klassieke aanbestedingsmodel. Het komt er in de praktijk op neer”, benadrukt Bekker, “dat wij als partner met elkaar in een zo vroeg mogelijk stadium om de tafel gaan zitten. Niet voor niets hebben we dit het rondetafelmodel genoemd. Het is belangrijk dat wij als gelijkwaardige partijen aan die tafel plaatsnemen. In dat gesprek leggen de zorginstelling, de betrokken adviseurs en wij onze wensen en belangen op tafel. En met elkaar gaan we op zoek naar oplossingen.”

Zij erkent dat het wellicht wat vaag klinkt. “We zijn nu zo gewend om elkaar vanuit onze eigen torens te bevragen. Dat  kunnen we natuurlijk blijven doen, maar dat zal niet of nauwelijks tot enige vernieuwing leiden.” Als concreet voorbeeld geeft zij de realisering door BAM van het stadskantoor in Brummen. “De oorspronkelijke vraag bestond uit herbouw en renovatie van de bestaande villa en de tijdelijke huisvesting van de gemeentelijke organsiatie. Door toepassing van materialen die aan het einde van de gebruiksduur opnieuw gebruikt kunnen worden, waren we in staat om een kwalitatief hoogwaardige en toch betaalbare tijdelijke huisvesting te realiseren met een uitstraling en comfort van een meer permanente oplossing.”

Onzekerheden

Natuurlijk weet zij als geen ander dat de zorgsector momenteel woelige tijden doormaakt. “Er komt veel op de zorginstellingen af. Maar onzekerheden kun je ook plannen. Het is maar net hoe je er als instelling mee om gaat. Als die onzekerheden niet met ons gedeeld worden, kunnen we het ook niet in onze oplossingen betrekken.”

Morgen, woensdag 18 juni organiseert Energiesprong Zorgvastgoed de Kansdag 2014 Zorgvastgoed. Op deze dag gaat Vitaal ZorgVast  en de andere deelnemende bouwpartijen in gesprek met zorginstellingen over hun plannen voor de zorgsector. De Kansdag 2014 wordt gehouden in de Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, 3545 NA Utrecht. Het programma begint om 10.00 uur. Rond 16.00 uur wordt de dag afgesloten. De bijeenkomst is voor zorginstellingen en woningcorporaties en de deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via:  http://energiesprong.nl/zorg/aanmelden-voor-kansdag-zorgvastgoed/  Alle aanbiedingen van bouwers zijn vanaf 6 juni te vinden op de website www.kansenvoorzorgvastgoed.nl



Reacties


Laatste nieuws