Arjan Haaima, Buro SBH: ‘Duurzaamheid is meer dan nul op de meter‘

“Nul op de meter is voor ons een vliegwiel om, samen met een zorginstelling, een integrale reële toekomstvisie op hun zorgvastgoed te ontwikkelen. We bieden met mogelijke energiebesparingen, financieringsoplossingen en exploitatieverbeteringen een reële kans op een echt duurzame vastgoedportefeuille”, zegt Arjan Haaima, adviseur en architect bij Buro SBH. Samen met vier andere partijen maakt Haaima onderdeel uit van Care&Co, een samenwerkingsteam dat zich richt op het integraal transformeren en verduurzamen van zorgvastgoed.

Care&Co is één van de vijftien partijen die op de Kansdag Zorgvastgoed morgen met zorginstellingen in gesprek gaan. Dit naar aanleiding van de oproep van zes zorginstellingen aan de sector om met innovatieve ideeën te komen, een initiatief van Energiesprong Zorgvastgoed. “We zijn al geruime tijd actief op het terrein van zorgvastgoed”, vertelt Haaima. En ‘we’ zijn, in dit geval naast Buro SBH, DGMR, Kuijpers, Van Wijnen en Bureau Ouderenzorg van Jacqueline van Ginneken. "Ieder van ons heeft zijn eigen discipline en wij werken binnen Care&Co samen aan een integraal dienstenpakket om zorginstellingen duurzamer te maken.” Haaima haast zich om daar aan toe te voegen, dat dit niet direct een fysieke aanpak van het vastgoed hoeft te zijn. “Toekomstbestendigheid ligt voor ons op meerdere vlakken. Het heeft namelijk ook te maken met een duurzame verbetering van de leefomgeving voor de cliënten, een duurzame verbetering van de werkomgeving voor de medewerkers en een imagoverbetering van de organisatie.” Waarmee hij maar gezegd wil hebben dat, alleen door te focussen op bijvoorbeeld het terugbrengen van het energiegebruik naar 0 op de meter, dit niet persé zal leiden tot een duurzame en toekomstbestendige oplossing voor de zorginstelling.

Toekomstvisie

Zeker niet gezien het feit dat  er ook nogal wat op het gebied van regelgeving en financiën op de sector afkomt. “Het is voor veel zorginstellingen een zeer onrustige tijd. Dat geldt trouwens ook voor woningcorporaties die in veel gevallen ook eigenaar van zorgvastgoed zijn. Wat dat betreft blijft het natuurlijk gek, dat de overheid enerzijds wil dat de zorgsector en woningcorporaties veranderen, maar anderzijds de financiële mogelijkheden om dat te doen wel beperkt. Dat neemt niet weg”, benadrukt hij, “dat dit tegelijkertijd wel het moment is om als organisatie over de toekomst na te denken. En in dat kader kan daarvoor de wens om de energiekosten te verlagen, het vliegwiel zijn voor een visie op waar de zorginstelling er over vijf, tien of vijftien jaar wil staan. Wie zijn mijn bewoners, hoe ziet het vastgoed en het exploitatiemodel er uit?”

Geen standaardaanpak

Op de vraag hoe hij de aanpak van Care&Co zou willen omschrijven, valt Haaima even stil. Dan zegt hij: “We hebben eigenlijk geen standaardaanpak, maar bieden modulair maatwerk. Juist door de diversiteit van het team kunnen wij op elk moment in het proces instappen. Waar het om gaat, is dat als we aan tafel zitten, we integraal naar de opgave kunnen kijken samen met de opdrachtgever. Vanaf de visievorming en haalbaarheid tot aan de concrete uitvoering. We kunnen bijvoorbeeld het gehele traject TurnKey opleveren en adviseren, begeleiden en faciliteren ook op het gebied van financiën. Hiervoor hebben wij breed contact in de wereld van investeerders, banken, beleggers en corporaties. En ook is er de mogelijkheid om gebruik te maken van specifieke financiering door de inzet van bijvoorbeeld een Energy Service Company.”

Kansen benutten

Haaima erkent dat dit een worst is, die zij aan zorginstellingen voorhouden. “Maar”, zegt hij nadrukkelijk, “wel een reële, het zijn nadrukkelijk kansen die men kan benutten. Niemand schiet er ook maar iets mee op als we maandenlang met elkaar aan tafel zitten, terwijl daar uiteindelijk niets tastbaars uitkomt. Dus, wij willen graag in co-creatie met de zorgorganisatie werken. Laat maar zien wat je ambities zijn, hoe je toekomstverwachtingen er uitzien. Vanuit de expertise die wij met z’n allen in huis hebben, weten we snel of iets wel of niet haalbaar is. En als dat laatste het geval is dan moeten, of de ambities, of de toekomstverwachtingen worden aangepast. We vertrouwen op ons haalbaarheidsoordeel zodat we snel garanties kunnen geven op bouw-, energie- en onderhoudskosten. Dit biedt de zorgorganisatie zekerheid en rust.”

Kansdag

Morgen, woensdag 18 juni organiseert Energiesprong Zorgvastgoed de Kansdag 2014 Zorgvastgoed. Op deze dag gaat Care & Co de  andere deelnemende bouwpartijen in gesprek met zorginstellingen over hun plannen voor de zorgsector. De Kansdag 2014 wordt gehouden in de Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, 3545 NA Utrecht. Het programma begint om 10.00 uur. Rond 16.00 uur wordt de dag afgesloten. De bijeenkomst is voor zorginstellingen en woningcorporaties en de deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via:  http://energiesprong.nl/zorg/aanmelden-voor-kansdag-zorgvastgoed/.  Alle aanbiedingen van bouwers zijn vanaf 6 juni te vinden op de website www.kansenvoorzorgvastgoed.nl



Reacties


Laatste nieuws