Edwin Blom van Dura Vermeer: ‘Zorg daagt ons echt uit’

“Nooit beloftes doen die je niet kan waarmaken. En kies strategisch je partners.” Dit advies geeft Edwin Blom, projectmanager Dura Vermeer BOUW Heyma bv, aan bouwondernemingen die reageren op de oproep van zes zorginstellingen die innovatieve partijen zoeken om hun vastgoed duurzaam te transformeren. “Het is een uitdaging die wij als bedrijf zijn aangegaan omdat wij geloven in toekomstbestendig bouwen.”

Zes zorginstellingen hebben op de actiewebsite www.kansenvoorzorgvastgoed.nl van het Innovatieprogramma Energiesprong een uitvraag gedaan. Zij zoeken partijen in de bouw die met voorstellen komen om hun vastgoed zodanig te renoveren of nieuw te bouwen, dat de zorginstellingen uiteindelijk geen energielasten meer hebben.  “Het zijn geen eenvoudige vragen die je even snel op een vrijdagnamiddag kunt beantwoorden”, zegt Edwin Blom. En hij weet waar hij het over heeft. Samen met Eneco en installateur Roodenburg is hij namens Dura Vermeer momenteel bezig met het maken van een plan om het energiegebruik in een zorginstelling van Amstelring naar nul te brengen. Onlangs sloot het consortium een overeenkomst om de komende jaren voor in totaal negen woonzorgcentra van Amstelring prestatiecontracten uit te werken.

Amstelring had eind 2013 het consortium van Eneco, Dura Vermeer en Roodenburg na een concurrentiegerichte dialoog boven twee andere consortia gekozen. Voor Amstelring is het uitgangspunt dat bewoners en medewerkers een comfortabele woon-, zorg- en werkomgeving krijgen. “De totale huisvestingslasten moeten omlaag zodat Amstelring meer geld in de zorg kan stoppen.”

Kunsthal Rotterdam

Dat Dura Vermeer met Eneco en Roodenburg zich op de vraag van Amstelring hebben gestort is overigens geen toeval. Immers, het drietal is ook verantwoordelijk geweest voor de verduurzaming van de Kunsthal in Rotterdam. “Ook hier hebben we een integraal plan gemaakt en uitgevoerd. Dit heeft er voor gezorgd dat het energiegebruik met 30 procent is afgenomen. De investering die wij vooraf hebben gedaan in de energiebesparende maatregelen, gaat de Kunsthal de komende  jaren terugbetalen uit de besparingen op energie en het onderhoud.”  En dit onderhoud wordt de komende  15 jaar door het consortium uitgevoerd. “Feitelijk gaan we bij Amstelring op dezelfde manier te werk. We maken integrale plannen die we alleen gezamenlijk kunnen waarmaken. Ik bedoel daarmee te zeggen, Eneco kan pas een lagere energierekening garanderen als de gevel geïsoleerd is en de installatie op orde is. We moeten vertrouwen hebben in elkaars kwaliteiten.”

Intensieve trajecten

Het consortium heeft Amstelring dan ook niet met panklare plannen voor zich gewonnen. Blom: “Het is meer de visie die wij als drie partijen op de aanpak hebben gegeven. Een combinatie van enerzijds een fysieke aanpak, inzet van domotica, aanpassingen aan installaties en anderzijds het te weeg brengen van een gedragsverandering. Per centra maken we een prestatiecontract en een businesscase.” Blom geeft toe dat dit intensieve trajecten zijn die nogal wat vergen van alle partijen. “Je moet beginnen met elkaar te vertrouwen. De opdrachtgever, in dit geval Amstelring, moet veel van zichzelf durven bloot te geven. Ook financieel. Naar elkaar toe moeten we heel transparant zijn. Dat is voor iedereen wennen.” Blom kan zich dan ook goed voorstellen dat zowel opdrachtgevers als bouwpartijen hiervoor terugdeinzen. “Zeker omdat ook niet direct duidelijk is hoe het uiteindelijke verdienmodel er precies uit gaat zien. En laten we ook hier eerlijk over zijn, je wilt als marktpartij er onder aan de streep wel nog wat aan overhouden.”

Geen gemakkelijke sector

Daar komt bij dat de zorg geen gemakkelijke sector is om actief in te zijn. “Er is nogal wat aan de hand. Denk aan beleidswijzigingen, extramuralisatie, bezuinigingen en inkrimping. Dat maakt het voor een zorginstelling ook lastig om over een langere periode besluiten over het vastgoed te nemen. Hoe moet je omgaan met je groot onderhoud als je bijvoorbeeld niet weet hoeveel bewoners je over twee jaar hebt?” Ook het feit dat vastgoed nog al eens in het bezit is van corporaties die ook in de hoek zitten waar de klappen vallen, maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. “We zagen ook bij Amstelring toen we bezig waren met het opstellen van contractstukken, dat het soms lastiger werd. Dan worden alle partijen een stuk zakelijker. Laatst zijn we daarom de vergadering begonnen met taart en koffie. Gewoon weer even terug naar waarom we dit traject allemaal voor zijn ingegaan, namelijk om zorglocaties voor de cliënten en medewerkers duurzaam te transformeren.”

Huwelijk

Toch raadt Blom het zijn collega’s wel aan. “Het is heel leerzaam. Wij hebben als Dura Vermeer een tijd terug de keuze gemaakt om in de zorg actief te zijn. Zo hebben we ook een flexibel nieuwbouwconcept ontwikkeld speciaal voor de zorg en werken we nu dus de businesscase voor Amstelring uit. Je komt ook meer in een adviseursrol te zitten. Dat is erg boeiend.” Als hij een partij moet adviseren die overweegt om op één van de uitvragen van zorginstellingen te reageren, dan zegt  hij nooit beloftes te doen die je niet kunt waarmaken.” Maar ook: “Verdiep je in de uitdagingen van de sector, snap hoe de financieringsstromen werken en sluit strategische allianties. En realiseer je”, voegt Blom er in één adem aan toe, “dat je met elkaar voor een periode van tien tot vijftien jaar of langer, een samenwerking aangaat. Menig huwelijk sneuvelt eerder.”

Kijk voor de verschillende uitvragen van de zorginstellingen op www.kansenvoorzorgvastgoed.nl en www.energiesprong.nl/zorg




Reacties


Laatste nieuws