Consortium met BAM, AM en Siemens klaar voor vervolgstappen realisatie De Nieuwe Kuip

Een consortium met BAM, AM en Siemens, het Feyenoord Founders Consortium (FFC), gaat De Kuip vernieuwen. Feyenoord heeft de klus gegund aan het consortium dat van het huidige stadion een voetbaltempel maakt voor 70.000 toeschouwers. De ingrijpende verbouwing van het historische gebouw zal drie voetbalseizoenen duren en kost ongeveer €200 miljoen.

Volgens een woordvoerder van de drie 'wijze Feyenoord-mannen' die de knoop doorhakten, wordt de keuze voor het consortium gesteund door alle geledingen binnen Feyenoord. 'Dit is een unanieme beslissing,' zegt hij. 'We gaan de komende 6 maanden exclusief met het consortium onderhandelen om het plan verder uit te werken.'

In het winnende voorstel wordt het stadion vergroot door de tweede ring te verhogen. BAM sloopt het oude Maasgebouw, maar zet daar een nieuwe pand voor terug, plus nog eenzelfde soort gebouw aan de kant van het NS-station: het Olympiagebouw.

Ook popconcerten weer mogelijk

Een ingenieus 'tentdak' kan worden gesloten, zodat ook popconcerten weer mogelijk zijn. Mede dankzij zes financiers wist FFC al vrij snel het benodigde budget van 200 miljoen euro op tafel te leggen. Daarnaast is er voor €15 miljoen  financiering mogelijk voor een nieuwe trainingsaccommodatie voor Feyenoord, een complex voor de jeugd én de sportclub Feyenoord op Varkenoord. 

Het vernieuwde stadion zal een positieve impuls geven aan de economische en sociale versterking van Rotterdam-Zuid. Meer werk, betere scholing en opleiding, hogere inkomens en aantrekkelijker wonen zijn speerpunten van het nationaal programma voor Rotterdam-Zuid. FFC heeft in het plan voor De Nieuwe Kuip tevens een aanzet gegeven voor het zogenoemde Feyenoord DOK met nieuwe sport-, vrijetijds- en verblijfsfuncties in de directe omgeving van het stadion. Hiermee worden tevens extra inkomsten voor Feyenoord en voor de stad als geheel gegenereerd. Het stadion zal voldoen aan hoge eisen op het vlak van duurzaamheid.

Supporters actief betrokken

Na de presentatie van het concept van De Nieuwe Kuip, eind januari, heeft dit plan veel positieve reacties opgeleverd van Feyenoord-supporters. De website www.dekuipgroeit.nl heeft meer dan 50.000 bezoekers verwelkomd. Velen hebben op het plan gereageerd en suggesties gedaan over onder meer het kleurgebruik in het stadion, de afstand tot het veld, de mogelijkheid om staanplaatsen te creëren, de gewenste voorzieningen voor de supporters tijdens de wedstrijden en functies rond het stadion die De Nieuwe Kuip versterken. Op basis van deze suggesties en de actieve dialoog met de achterban van Feyenoord heeft het consortium haar plan in de afgelopen maanden verder kunnen verfijnen. Ook de komende periode blijft het consortium actief in gesprek met de supporters en maakt daarbij dankbaar gebruik van alle ideeën die leven in de Feyenoord-familie. 

Feyenoord Founders Consortium

FFC bestaat uit BAM, gebiedsontwikkelaar AM en Siemens. Al meer dan twintig jaar is dit consortium nauw verbonden met Feyenoord. FFC is verantwoordelijk geweest voor de herontwikkeling en realisatie van de Kuip in de jaren negentig. De consortiumleden zijn gezamenlijk betrokken geweest bij de ontwikkeling en bouw van meer dan tweehonderd stadions wereldwijd, waaronder Auf Schalke (Gelsenkirchen), Allianz Arena (München) en Soccer City (Johannesburg).

Geworteld in de regio Rotterdam en als founder van Feyenoord heeft FFC de afgelopen jaren op eigen initiatief Feyenoord ondersteund met haar ambities voor de toekomst: een stabiele financiële basis en vergroting van het spelersbudget door de vergroting en modernisering van het huidige stadion en verbetering van de voorzieningen. 



Reacties


Laatste nieuws