Elke woning een gratis energielabel

Iedereen kan zien hoe zuinig zijn huis is, want er is nu voor elke woning een gratis energielabel. De site www.energielabelatlas.nl vermeldt het officiële label als het huis al is doorgemeten door een gecertificeerd bedrijf. Daarnaast is er een indicatief label voor woningeigenaren die dat nog niet hebben laten doen. Bij het bepalen van zo'n label worden de officiële rekenregels van de overheid gebruikt.

De atlas is een initiatief van de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder, dat ondersteund wordt door onder andere Bouwend Nederland. Voorzitter Maxime Verhagen: "De atlas is een hulpmiddel om net als bij wasmachines de energieprestaties zichtbaar te maken. Je ziet nu in één oogopslag hoeveel je huis rood of groen kleurt. De kleur is gebaseerd op openbare gegevens, die door de woningeigenaar zelf up-to-date gemaakt kunnen worden. Kijk dus naar je label en pas 'm aan, waar nodig. Dan krijgt het energielabel eindelijk de functie waar 't ooit voor bedoeld was. Alle huizenbezitters, installateurs en aannemers kunnen nu gericht aan de slag om de vier miljoen particuliere woningen te verbeteren."

Inzicht in besparingsmogelijkheden

Doel van de atlas is dat bewoners inzicht krijgen in hun besparingsmogelijkheden. Tot nu toe was voor veel mensen niet helder hoe ze de energiezuinigheid van hun woning konden bepalen. Dat is nu veranderd. Met het indicatief energielabel in hand komen we in Nederland weer een stap dichterbij succes in energiebesparing. 

"En nu hebben we dan ook een mooie kaart van Nederland waarop we zien hoe we ervoor staan. We staan aan de vooravond van de langverwachte opschaling. Als ondertekenaar van het SER Energieakkoord leveren we als bouwsector met de atlas een belangrijke bijdrage daaraan."

Betrouwbaar

Meer Met Minder ontwikkelde een nieuwe methode waarmee het energielabel kan worden vastgesteld. De methode bestaat uit het samenvoegen van twaalf woningkenmerken die eenvoudig vast te stellen zijn door bewoners zelf. Door gebruik te maken van deze kenmerken en de bouwnormen toe te passen van het bouwjaar en de jaren waarin maatregelen zijn genomen, is het resultaat van het indicatief energielabel in meer dan 90 procent van de gevallen binnen één labelstap hetzelfde als het huidige officiële energielabel. De methode maakt gebruik van officiële rekenregels van de overheid. Mochten die veranderen, dan past Meer Met Minder de atlas altijd zo snel mogelijk aan.



Reacties


Laatste nieuws