Steden slepen campustrend er met de haren bij

Steden moeten uitgaan van hun eigen kracht en karakter. "In elke stad duikt er tegenwoordig wel een campus of een valley in de structuurvisie op, maar die is echt niet altijd nodig." Dat zegt prof. dr. Wim Derksen, van de gelijknamige commissie, in het advies ‘Perspectief voor steden'.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaf de commissie de opdracht om mee te denken over nieuwe collegeprogramma’s voor de steden. Onder leiding van Derksen zijn de steden onder de loep genomen, zijn trends bekeken en worden er ter inspiratie suggesties gedaan.

Een van die aanwijzingen is om als stad ‘jezelf’ te blijven, ook al is het verleidelijk om mee te gaan met de mode. "Het heeft geen zin om andere steden te kopiëren. Je moet kijken wat je als stad nodig hebt en wat het karakter van de stad is. Profileren is goed, maar het moet wel realistisch zijn.’

Negatieve kant aan economische motor

Uit het rapport blijkt ook dat steden weliswaar steeds meer de motor van economie en innovatie zijn, maar dat hier ook een negatieve kant aan zit. Zo doet Amsterdam het economisch heel goed en toch leeft 12,3% van haar inwoners onder de armoedegrens. In Rotterdam is dat overigens 11,6% terwijl daar de ‘triomf van de stad’ grotendeels voorbij is gegaan.

Verder zijn in sommige steden de broedplaatsen niet aan te slepen, terwijl veel winkels moeten sluiten. Terwijl de nationale economie afhankelijker wordt van de steden, worden in die steden de verschillen tussen arm en rijk groter, aldus het rapport.

Kansen liggen bij burgers zelf

Een andere belangrijke constatering is dat er nog teveel vanuit het stadhuis gedacht wordt. "Er liggen heel veel kansen bij de burgers zelf, zegt Derksen. ‘Initiatieven uit de samenleving kunnen met een kleine verandering in het bestemmingsplan of verordening tot hele mooie dingen leiden, en dat is financieel natuurlijk ook heel aantrekkelijk."

Steden zouden ook meer naar de regio moeten kijken en samenwerking zoeken, vindt Derksen. "Een werkloosheidsproject per wijk is bijvoorbeeld niet handig. Kijk naar de omgeving, wat kunnen andere gemeenten voor jou betekenen en andersom."

Klik hier voor het advies van de commissie-Derksen

BEZOEKTIP
-9 april: Professioneel omgaan met maatschappelijk vastgoed
 



Reacties


Laatste nieuws