Mickey Bosschert: Beleggen in kerkgebouwen niet eng, maar lucratief

Elke week komen er twee kerkgebouwen vrij. Een onwaarschijnlijk aantal. Uiteraard zijn kerkgebouwen altijd in het hart van dorpen en wijken gelegen. Dit gegeven maakt het vaak aantrekkelijk om over transformatie na te denken. Door de ontkerkelijking verliezen steeds meer kerkgebouwen hun oorspronkelijke functie. De toren is voor velen een herkenningsteken en het gebouw een plek van herinnering. Vaak is er heftig verzet tegen sloopplannen. Veel van deze gebouwen kunnen echter met een nieuwe functie een mooie toekomst tegemoet zien.

“Mensen denken dat religieus vastgoed valt onder incourant vastgoed, maar de vraag naar dit soort objecten is groot. De vraag is groter dan het aanbod. Er zijn veel instanties en organisaties die op zoek zijn naar een pand met een unieke uitstraling ”, vertelt Mickey Bosschert, directeur van Reliplan. Zij adviseert bij de verkoop en aankoop en herontwikkeling van kerkgebouwen en andere bijzondere objecten. Reliplan is al 23 jaar specialist in deze sector.

“Eigenaren realiseren zich niet dat de vraag zo groot is. Kopers/huurders zijn geen ontwikkelaars, willen graag maar hebben begeleiding nodig. De kans op afhaken is groot omdat men niet weet hoe het transformatieproces goed aan te pakken.” Dat is jammer, vindt Bosschert. “Want met de juiste begeleiding en advies kunnen ingrijpende veranderingen op een goede manier worden vormgegeven, met respect voor historische en architectonische waarden van het monument.”

Daarom organiseert Reliplan samen met Vastgoedjournaal op donderdag 27 maart het seminar Herontwikkeling van Kerkgebouwen ”Een informatiedag vol lessen van experts, voor eigenaren, beleggers, bouwers, architecten en potentiële huurders/kopers. Eigenlijk voor iedereen die wil investeren en beleggen en ook wil bijdragen aan de toekomst bijzondere objecten.”

Financiële ondersteuning van de overheid

Volgens Bosschert weten eigenaren dikwijls niet wat er mogelijk is met leegstaande kerkgebouwen en andere bijzondere objecten. Zij zien op tegen de investering. Maar kerken zijn vaak beeldbepalend of een monument, dat kan een pluspunt zijn. “Tijdens het seminar gaan we in op de financiële ondersteuning  (1½ % rente op leningen ) die de overheid geeft voor renovatie en transformatie. Er zijn talloze subsidiepotjes en speciale (fiscale) voordelen. Ook komen vergunningstrajecten aan bod."

Bosschert stelt dat het beleggen in getransformeerde kerken lucratief is. “Van de 900 kerken die zijn getransformeerd, waarbij ik betrokken was, staat er niets leeg. In de hoge lege binnenruimtes kunnen door het aanbrengen van verdiepingen vierkante meters worden toegevoegd. Het kan een heel goede belegging zijn met een rendement tussen de 10% en de 15 %. Dat is wel afhankelijk van locatie, vierkante meters en huurders. Gebruikers blijken in de praktijk bereid iets meer te betalen voor een sfeervolle omgeving cq bedrijfsvoering.”

Wilt u aanwezig zijn tijdens het seminar op donderdag 27 maart in het sfeervolle Klooster Bethlehem te Oss? Dat kan! Klik hier voor het programma en meld u snel aan.



Reacties


Laatste nieuws