Decentralisatie buitenonderhoud

Op 18 februari jl. is in de Tweede Kamer met een ruime meerderheid het wetsvoorstel aangenomen voor de decentralisatie van het buitenonderhoud voor het Primair Onderwijs. Hiermee gaat deze wet definitief in werking per 1 januari 2015 en zullen schoolbesturen vanaf die datum zelf verantwoordelijk zijn voor het volledige onderhoud van hun gebouwen: zowel binnen- als buitenkant.

De middelen voor buitenonderhoud, die de gemeenten hiervoor kregen (ca. 158 mln), worden overgeheveld naar de schoolbesturen. In algemene zin is in de beantwoording van vragen van de tweede kamer, door de staatssecretaris aangegeven dat de bekostiging voor materiële instandhouding in grote lijnen voor schoolbesturen zal verdubbelen. Voor de verdeling van deze middelen wordt aangesloten bij de huidige systematiek die uitgaat van een bedrag per leerling. Er komt ook een overgangsregeling waarmee er geld komt voor kleine schoolbesturen en schoolbesturen met (veel) oude gebouwen. De details hierover zijn nog niet bekend. Zodra wij deze kennen zal BOAG deze ook bekendmaken.

Hiermee krijgen de schoolbesturen een grotere verantwoordelijkheid. In eerder onderzoek is door ruim 80% van de besturen aangegeven dat zij expertise nodig hebben bij het overgangsproces en het opstellen van een meerjarenonderhoudsplanning.

BOAG kan hierbij ondersteunen en vanuit haar kennis van het bekostigingsstelsel en deskundigheid op het gebied van meerjaren-onderhoud goed in kaart brengen welke risico's schoolbesturen lopen en op welke wijze deze kunnen worden beheerst. U kunt hiervoor contact opnemen met de heer S.J.M. Halkes en de heer R. Jansen.



Reacties


Laatste nieuws