UITVERKOCHT: Alles over Toekomstbestendig Zorgvastgoed (Deelnemerslijst staat nu ook online)

     

 
De scheiding tussen wonen en zorg, en de decentralisatie dwingen verzorgings- en verpleeginstellingen tot een enorme transitie om aan te sluiten op de veranderende toekomstige vraag. Die verschuift naar kleinschaligheid en een wijkgerichte aanpak in een veilige omgeving. Echter veel bestaand vastgoed is functioneel verouderd en sluit niet aan bij de veranderende vraag. Bezuinigingen zorgen daarnaast voor toenemende druk op de exploitatie. Daardoor neemt het risicoprofiel van zorginstellingen toe.
 
Het probleem is urgent. Branchevereniging Actiz verwacht een teruggang van de buffers van 3 miljard euro naar 300 miljoen in 2018. In een worst case-scenario zou dat nog erger kunnen uitpakken. Op dit moment exploiteren zorginstellingen een 2500 locaties.

De uitdaging voor zorginstellingen is het blijven bieden van een hoge kwaliteit, de vastgoedportefeuille aan te sluiten op de vraag en de financiële continuïteit te waarborgen. Of een instelling hierin slaagt, hangt sterk af van de toekomstbestendigheid en daarmee de waarde van het zorgvastgoed. Hoewel vastgoed meestal een zware balanspost is, is het de vraag of dit hun corebusiness is. Maar welke alternatieven zijn er en wélk vastgoed heeft de hoogste toekomstwaarde? Wat zijn de huidige en toekomstige exploitatiemogelijkheden? Als het vastgoed verouderd is, hoe die klap op te vangen? Afboeken, of verbeteren en toekomstbestendig maken? Zelf doen of samenwerken met andere partijen? Als dat een woningcorporatie of vastgoedbeheerder is, moet die inzicht hebben of het businessplan voor de onderhavige locatie klopt. Om tot flexibele, toekomstbestendige en financierbare oplossingen te komen is creativiteit en samenwerking tussen zorginstellingen, corporaties, bouwers, vastgoedbeheerders en financiers noodzakelijk.

Zorgvastgoed van alle kanten

Dit seminar op 9 december bespreekt het zorgvastgoedvraagstuk van alle kanten. Het behandelt de vraag wat toekomstbestendig vastgoedportefeuillemanagement is en hoe je dat gefinancierd krijgt. Het gaat ook over welke alternatieve financieringsmogelijkheden er zijn als de bank niet financiert en over hoe je nieuwe samenwerkingsvormen met andere partijen innoveert. En het gaat over hoe je de keuzes maakt op het gebied van exploitatie en onderhoud/renovatie (aanbesteden of ketensamenwerking) – van veel belang in een tijd van bezuinigingen.

Organisatie: Building Business in samenwerking met Finance Ideas. Het seminar is bestemd voor algemene en financiële bestuurders, strategen, vastgoedmanagers en toezichthouders van instellingen voor langdurige zorg en van woningcorporaties die zorgvastgoed bezitten of samenwerken met zorginstellingen, voor bouwers, ontwikkelaars, financiers, vastgoedbeleggers, architecten en adviseurs.

Programma

13.30 uur   Inloop met koffie en thee.

14.00 uur   Inleiding door middagvoorzitter Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering Universiteit Maastricht.

14.10 uur   Jeroen Collette, lid RvB a.i Careyn, een van de grootste zorginstellingen van Nederland, en Associé bij BoerCroon, over waar we nu staan in de zorg en waar de veranderingen naartoe gaan. Over welke problemen er zijn en welke rol het vastgoed daarin speelt. 

14.40 uur   Jan Hoff, directeur vastgoed Cordaan, over toekomstbestendig portefeuillebeheer, over nieuwe verdienmodellen en het rendabel krijgen van onrendabel vastgoed.

15.10 uur   Pim Diepstraten, directeur Zorg Finance Ideas, over hoe financiële continuïteit in onzekere tijden te waarborgen en traditionele en alternatieve financiering te verkrijgen.

15.40 uur   Pauze

16.10 uur   Peter Boerenfijn, directeur/bestuurder Habion, over zijn visie op de vraagverandering en de gevolgen voor het vastgoed vanuit een woningcorporatie, en over de samenwerking tussen woningcorporaties en zorginstellingen.

16.40 uur  Tom Bergmans, adjunct-directeur strategisch onderhoudsbedrijf Hemubo, winnaar van de Cobouw Award voor het best presterende bouwbedrijf tijdens de crisis, en Marcel Noordhuis, director Deloitte Real Estate Consultancy en promovendus over ketenintegratie. Zij analyseren hoe onderhoud en renovatie van vastgoed zo goedkoop mogelijk te realiseren is: aanbesteden of ketenintegratie? Bergmans spreekt vanuit zijn praktijkervaringen met zorginstellingen, Noordhuis vanuit zijn adviespraktijk en promotieonderzoek.

17.10 uur   Netwerkborrel

Locatie

Het seminar wordt gehouden in de Queens Foyer Beatrix Theater op het Jaarbeursplein in Utrecht. Het ligt pal naast het Centraal Station en is dus goed met het openbaar vervoer te bereiken. 

Inschrijven en kosten

Voor 295 euro (excl. BTW) kunt u deelnemen aan dit kwaliteitsseminar. Stuur een mail naar info@buildingbusiness.nl met als onderwerp 'Zorgvastgoed'. Vermeld ook uw adres in uw mail.


VOORLOPIGE DEELNEMERSLIJST: ge-update op 14 november

01-10 Architecten BV
4Building
Aafje Thuiszorg
ABB B.V.
ABC Management Groep
ABN AMRO 
ABN AMRO Corporate Clients - PA6800
Architec BV
ASN Bank
Atelier Pro
Besix Nederland
Bohemen Investments
Bouwfonds Investment Management
Bouwinvest
Cyclusbouw
Dimence
Domesta
Eneco ESCO Vastgoed
Gebr. Meijer Bouwbedrijf
Gemeente De Ronde Venen
Gemeente Zaanstad
Goodman
HagaZiekenhuis – Q gebouw
HD Projectrealisatie B.V.
Herman de Groot ingenieurs
Het Mennistenerf en Wijksteunpunt Dirk Prins.
Hevo B.V.
Huis en Erf/ Schellekens Advies
IAA Architecten
Inner Architecture
Janssen de Jong Bouw Hengelo B.V.
Jones Lang LaSalle B.V.
Kantoor Kruijsen
Kennemer Wonen
Kleissen en Partners Oost bv
Lunet zorg
Maaskant Wonen
Meulen Projectontwikkeling BV
Mimi Stevens Vastgoed Consultancy
More for You B.V.
NADC
Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ)
NVM
Oostelbos Van den Berg b.v.
Plegt-Vos Geelen
PMB Marsaki bv
ProjectManagement Bureau
SBM
Sebok Beheer Mij B.V.
Slokker Bouwgroep B.V.
SOR
Stichting ActiVite
stichting Habion
Stichting Havensteder
Stichting Zuidwester
Troostwijk Taxaties B.V.
Van Benthem & Keulen N.V.
VBI Verkoopmij BV
Vesteda Investment Management
Viattence
Vilente
Vitaal ZorgVast
ViVa! Zorggroep
VZG Nederland
WoonFriesland
Ymere



Reacties


Laatste nieuws