Woningcorporaties voortrekker in energiebesparing

Label B is het nieuwe label G. Beter is om te kiezen voor een passiefrenovatie, dat zei prins Maurits van Oranje tijdens een debat van de Groene Huisvesters. Deze groep bestaat uit zo’n twintig bestuurders van woningcorporaties met een voortrekkersrol in energiebesparing, ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Aedes.

Minister Blok complimenteerde de woningcorporaties die al jaren tegen de stroom in een voortrekkersrol spelen in energiebesparing. De bewindsman gaf aan de komende jaren vanuit het energieakkoord concrete acties te ondernemen om energiebesparing te stimuleren met €400 miljoen  subsidie, een revolving fund energiebesparing voor de huursector en een aanpassing van de servicekosten om energienotaloze woningen mogelijk te maken.

Renovaties kostten meer dan ze opleveren

Corporaties werken toe naar een gemiddeld label B voor de bestaande woningvoorraad in 2020. Woningcorporatie Tiwos merkte als nel dat renovaties naar een label B-woning meer kostten dan ze opleveren. De corporatie ging daarom op zoek naar alternatieven en maakt inmiddels met vijf andere corporaties deel uit van de Stroomversnelling, vertelt directeur-bestuurder Rene Scherpenisse.

Binnen de Stroomversnelling werken bouwers en corporaties samen om tot 2018 11.000 woningen energienotaloos te maken. Huurders betalen de energierekening niet meer aan de energiemaatschappij, maar aan de corporatie. Die investeert het geld direct in een energieneutrale woning, die evenveel energie opwekt als verbruikt. Aedes-voorzitter Marc Calon sprak zijn waardering uit voor dit project. ‘Energiebesparing gaat deels via gedrag. We hebben moedige mensen nodig die tegen de stroom ingaan zoals in de Stroomversnelling.’

Volop kansen innovatieve bouwbedrijven

 Label B is het nieuwe label G. Beter is om te kiezen voor een passiefrenovatie waarbij je kijkt naar het reële energieverbruik, dat betoogde prins Maurits van Oranje tijdens het debat. Die renovatie moet zo goedkoop mogelijk zijn voor bewoners en corporaties. Het uitgangspunt is dat de huurder er uiteindelijk blij mee moet zijn. De prins vertelde over het project Built4U waarbij een totaalconcept waarmee woningen tot passiefwoning gerenoveerd worden. Vooral de uitvoerbaarheid krijgt veel aandacht in het project, want daar lopen volgens hem veel projecten op stuk.

Innovatie is belangrijk in het proces, stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, in een paneldiscussie. ‘Innovatie moet niet iets eenmaligs zijn, je moet het groot aanpakken.’ Verhagen ziet ondanks de crisis volop kansen voor creatieve bouwbedrijven. Daarom moeten ze vooral niet afwachtend zijn uit onzekerheid over de toekomst. Hoogleraar Anke van Hal sluit zich daarbij aan. ‘Dit is de tijd van de kansen, die moeten we optimaal benutten.’ Ze pleit ervoor om in het proces ook kennis uit de gedragswetenschappen in te zetten. Ondanks de crisis en de verhuurdersheffing is dit volgens van Hal geen periode van definitieve stilstand rond energiebesparende maatregelen: ‘Dit is meer een stilte voor de storm.’



Reacties


Laatste nieuws