Remco van Olst: Er kan zoveel meer met leegstand
Een vergeeld briefje op een potdichte deur: ‘bij onraad onderstaand nummer bellen’. Het oude CBS-kantoor was tot voor kort de broedplaats van nieuw ondernemerschap en grenzeloze creativiteit in Voorburg. Nu heeft afval en oud papier vrij spel rond de betonnen kolos, ooit het grootste kantoorgebouw van Nederland. Leegstandsbeheerder Camelot verzorgde in het gebouw waar ooit honderden statistici de etages bevolkten, tijdelijke huisvesting voor startende bedrijfjes en kunstenaars. “Maar om politieke redenen moesten wij het gebouw na jaren beheer weer leeg opleveren. Nu gebeurt er niets mee. Om zoveel vernietiging van economische waarde en verval kan ik echt een traan laten”, zegt Camelot-directeur Remco Van Olst.
Maar er zijn gelukkig ook zaken waar Van Olst blij van wordt: “Ik ben oprecht beretrots op onze Camelot Academy. Daar werken we aan professionalisering van de sector. Ons bedrijf biedt niet louter anti kraakdiensten. Wij gaan veel verder dan onze concurrenten. Ons doel is om vastgoedeigenaren van leegstand naar volstand te helpen. Daar is gedegen kennis van de markt voor nodig en goede samenwerking met onze partners. Ook de regelgeving is continue aan verandering onderhevig. Ons team is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zij en ik werken bij het leukste bedrijf van Nederland, dat maakt me blij.”
Steeds meer partijen krijgen te maken met leegstand, dat is niet nieuw. Maar ze zoeken nu meer dan ooit richting om het probleem aan te pakken. Transformatie is hot. De wetgeving helaas een koude douche. Mogelijkheden en risico’s dienen goed te worden geanalyseerd, stelt Van Olst. “Vaak wordt gezegd dat een kantoor kansloos is voor herontwikkeling door de locatie. Maar ook de tsunami aan regelgeving schrikt af. Wij laten zien wat wel en niet kan omdat wij niet alleen leegstandsbeheerder zijn, maar ook risicodragende ontwikkelaar”
Jaarsymposium showcase van jewelste
Die berg aan kennis om leegstand op allerlei manieren te bestrijden deelt Camelot met belangstellenden tijdens haar zesde jaarsymposium op 3 oktober in Overhoeks in Amsterdam. Een showcase van jewelste voor het bedrijf. De leegstandbeheerder trof daar ruim een jaar gelden één grote doffe ellende aan. Het beheer en de beveiliging van het markante gebouw aan de IJ-oevers werd eerst door een andere partij gedaan. Medewerkers kwamen af en toe een kijkje nemen, maar werden op een goede dag geconfronteerd met leden van de beruchte Amsterdamse kraakbeweging.
“Van dat soort figuren word je door de bank genomen niet vrolijk, kan ik je zeggen. Het is dan zaak om meteen actie te nemen. Maar met de wet in de hand alleen kom je er niet”, vertelt Van Olst. Er wordt zelden tegen illegale bewoners opgetreden en eigenaren krijgen ondanks de wetgeving de sterke arm niet mee. De lokale overheid heeft al snel zoiets van: Begin maar een zaak en Justitie heeft de neiging om de schuld te leggen bij de vastgoedeigenaren. “Had u maar beter op uw winkel moeten passen. Door meteen leegstandsbeheer in te schakelen, kan veel ellende worden voorkomen. Maar we kunnen ook in een later stadium de schade beperken met de juiste jurisprudentie. Dat bespaart de eigenaar niet alleen kopzorgen maar ook een boel geld.”
Camelot kon snel invulling geven aan Oeverhoeks met bedrijfsmatige anti-kraak. Nieuwe geïnteresseerden trekken nu de kar. Van Olst: “We hebben fors geïnvesteerd in een netwerk van mensen en bedrijven die tijdelijk woon- en of werkruimte nodig hebben. Per maand bezoeken 150.000 geïnteresseerden onze website. Dat aantal neemt rap toe. Studenten, maar ook starters op de woningmarkt vinden steeds moeilijker betaalbare huisvesting. Dat ze regelmatig moeten verkassen, nemen ze op de koop toe.”
De huurder cadeau
Hernieuwde opvoeding hoort er soms bij: “Wij zijn er immers voor de vastgoedeigenaar. Onze taak is om het vastgoed zo mooi mogelijk te houden. Tegelijkertijd bieden we goedkope ruimte aan gebruikers. Dat is tegenstrijdig. Daarom helpen wij onze gebruikers bij het zich houden aan afspraken, we doen fysieke controles, houden orde.”
Ook bij bedrijfsmatig anti-kraak is het doel om die starters goed in de gaten te houden. “Als ze zover zijn dat ze echte huur kunnen betalen, dragen we ze over aan de vastgoedeigenaar. Die krijgt dan de huurder van ons cadeau.”
“Wij onderscheiden ons door de sterke focus op belangrijke elementen van het leegstandbeheer”, zegt Remco van Olst. “Zo wijzen wij eigenaren erop goed na te denken over de verzekeringsportefeuille. De wet schrijft voor dat het onderpand verzekerd is. Dat doen eigenaren ook keurig, maar als een pand in onbruik raakt gaat het mis. De risico’s nemen toe. Ook voor de verzekeraar. Uit onderzoek blijkt dat eigenaren vaak verzuimen om de verzekeraar te bellen als een pand leeg staat. Als je dan schade hebt, krijg je serieus minder geld uitgekeerd.”
Maar problemen zijn er om op te lossen. Zo zijn vastgoedeigenaren die Camelot in de arm nemen om hun leegstand te bestrijden volledig verzekerd tegen schade en inbraak. Ook de opzichtrisico’s zijn verzekerd “Dat is echt uniek”, aldus van Olst. Maar Camelot ontzorgt ook de tijdelijke gebruikers van het vastgoed. “Deze mensen vallen normaliter qua inboedelverzekering buiten de boot. Zij zijn immers huurder noch eigenaar. Verzekeraars keren in de regel niet uit als je anti-kraak woont. Wij bieden ze wel bescherming.”
Samenwerking en kennisoverdracht onontbeerlijk
Bij ontzorging hoort ook een energiescan, vindt van Olst. Vastgoedeigenaren hebben vaak geen benul van de kosten voor gas, water en licht. Rekeningen komen binnen bij de administratie en daar heerst veelal een houding van het-zal-wel. “Onze strategie is om de kosten voor eigenaren te verlagen en rendement te behalen. Daar hoort ook energiebesparing bij. Wij kunnen gemakkelijk de rekening met 25% naar beneden brengen. Verder doen we een legionella check, we zorgen dat de boel schoon en fris blijft en kijken wat de toekomstmogelijkheden van een pand zijn.”
Van Olst is er trots op dat Camelot gecertificeerde diensten levert. “Dienstverlening is ongrijpbaar. Wij zijn in het bezit van keurmerken van Achmea, BSI en hebben als enige leegstandsbeheerder het prestigieuze keurmerk beveiliging. Doel is om uiteindelijk leegstand te bestrijden door risico’s te reduceren en rendement te verhogen. Beheer, renovatie, transformatie? Samenwerkingsverbanden en kennisoverdracht zijn daarbij onontbeerlijk! Ons jaarsymposium brengt al deze elementen samen. Mensen kunnen luisteren naar sprekers en deelnemen aan workshops die heel gedetailleerd op al deze onderwerpen ingaan.”
Barbara Sanders
Laatste nieuws
- 06-01-2025 15:47 Omgevingsvergunning bouw Van der Valk Hotel in Breda door rechter vernietigd
- 06-01-2025 15:10 Registreer uw organisatie voor WOCODA 2025: Jaarbeurs kloppend hart voor volkshuisvesting
- 06-01-2025 13:24 Friso de Zeeuw: ‘Hét moment om belemmerende regels te verbeteren is nu’
- 06-01-2025 12:51 Amsterdam test woningraden voor directe inspraak woningzoekenden
- 06-01-2025 12:26 Nicole Maarsen benoemd tot bestuurlijk aanjager Innovatie en Opschaling Woningbouw
- 06-01-2025 12:22 Tilburg Noord krijgt 5.000 woningen erbij
- 06-01-2025 12:20 Woningcorporatie Stek zoekt zes nieuwe collega's: Kom jij ons versterken?
- 06-01-2025 11:46 Makelaarsland ziet de woningmarkt iets afkoelen
- 06-01-2025 11:31 BPL Pensioen investeert 90 miljoen in ASR Dutch Farmland Fund
- 06-01-2025 11:16 Damesmodeketen Norah wil naamsbekendheid vergroten en opent vijf nieuwe winkels
- 06-01-2025 10:59 Siep Jan de Haan aan de slag bij Six advocaten
- 06-01-2025 10:54 Detailhandelsomzet: non-food groeit wel, food krimpt
- 06-01-2025 10:03 Doetinchem gaat 70 woningen realiseren in Gaanderen
- 06-01-2025 09:35 Lichte daling van hypotheekrente verwacht dit jaar, maar onzekerheid door Trump
- 03-01-2025 15:25 Newomij verkoopt supermarktportefeuille aan SynVest
- 03-01-2025 14:49 Winkelruimtes in Eindhoven verkocht
- 03-01-2025 14:39 Vertaalbureau huurt pentoffice van Arnhem Building
- 03-01-2025 12:21 Taxand Nederland verder als Borgen
- 03-01-2025 11:40 Reclamebureau huurt 295 m2 kantoorruimte in De Baarsjes in Amsterdam
- 03-01-2025 11:12 Bezwaren en procedures tegen tien projecten in gemeente Berg en Dal ingetrokken of beëindigd
- 03-01-2025 11:00 Aldi Vastgoed verkoopt ontwikkellocatie in Baarn
- 03-01-2025 10:36 Vastgoedinvesteringen in 2025
- 03-01-2025 10:14 MSPS Groep verlengt huurovereenkomst voor 3.500 m2 in Almere
- 03-01-2025 09:48 Plan voor ruim 250 appartementen in Alphen aan den Rijn definitief
- 03-01-2025 08:28 Rowin Tazelaar naar inspire* real estate
- 02-01-2025 16:23 Cédric Haselier naar Coral Capital als investment director
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.