Klap voor beleggers: De Bijenkorf sluit 5 winkels, Primark springt maar deels in gat + reacties gemeenten

Ondanks het feit dat elke vestiging winstgevend is, heeft De Bijenkorf besloten vijf vestigingen buiten de Randstad te sluiten. De Ierse discountketen Primark gaat zich vestigen in de panden in Arnhem en Enschede, die de Bijenkorf in 2014 verlaat. De winkels zijn eigendom van beleggers IEF Capital en Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Het gaat om 20% van het totaal winkeloppervlak.    

Ook worden de huurovereenkomsten voor de modefilialen in Groningen, Breda en Den Bosch, die verlopen in het voorjaar van 2016, niet verlengd. Deze filialen voldoen volgens De Bijenkorf niet aan een belangrijke combinatie van factoren:de winkel zelf, de locatie en het verzorgingsgebied.

De luxe winkelketen wil zich concentreren op de vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Amstelveen en Maastricht. Daarin wordt zo’n €200 miljoen in de komende vijf jaar geïnvesteerd om deze op flagshipstore niveau te brengen. De Bijenkorf kiest voor een ‘premium experience’: merken, service en winkelbeleving van internationaal topniveau. Dat betekent dat de look and feel van deze filialen wordt verbeterd en het merkenportfolio uitgebreid met nieuwe en onderscheidende merken. De fysieke en virtuele winkelvloer worden verder geïntegreerd, met optimaal gebruik van de mogelijkheden van applicaties voor smartphones, tablets en social media. Ook zullen klantenservice en winkelbeleving internationaal topniveau krijgen.

Uitbreiding winkelgebied Breda wellicht op de tocht

Opvallend is dat De Bijenkorf in Amstelveen ook wordt verbouwd. John van Haaren, directeur Benelux van Unibail Rodamco, zei onlangs nog tegen Vastgoedjournaal dat hij vreesde dat de Bijenkorf het Stadshart zou verlaten omdat  de winkel meer meters nodig heeft. De uitbreidingsplannen zijn echter in het voorjaar door het College gedwarsboomd. De gemeenteraad heeft burgemeester en wethouders opgeroepen weer in gesprek te gaan met Unibail-Rodamco. Onlangs werden plannen in Breda weer uit de ijskast gehaald om het winkelgebied te vergroten. MAB zou met bouwbedrijf Dura Vermeer verdergaan om het project daadwerkelijk van de grond te krijgen. Daarna zou Syntrus Achmea het overnemen. De €170 miljoen moest voor een 25-duizend vierkante meter groot winkelcentrum zorgen. Nu De Bijenkorf Breda verlaat is onduidelijk of die investeringen nog doorgaan.

Primark bereikt overeenstemming met vastgoedeigenaren

Kledingketen Primark springt in ieder geval in het gat dat de Bijenkorf in Arnhem en Enschede creëert. De nieuwe winkels zullen in de herfst van 2014 open gaan. Met de eigenaren van de panden, IEF Capital en Syntrus Achmea Real Estate & Finance, is inmiddels overeenstemming bereikt. Primark heeft momenteel vier winkels in Nederland, in Rotterdam, Hoofddorp, Zaandam en Almere. Naast de nieuwe Primarkwinkels in Arnhem en Enschede heeft het concern er nog zes in de pijplijn.

De Bijenkorf, sinds 2011 onderdeel van Selfridges Group Limited, een dochteronderneming van het in Canada gevestigde Wittington Investments, zet verder sterker in op het online verkopen van producten, en zal daar een „substantiële” investering in doen. De omzet van de 5 filialen die sluiten, beslaat ongeveer 14% van de totaalomzet van de Bijenkorf, inclusief de webshop. Het winkeloppervlakte is ongeveer een vijfde van de totale huidige winkeloppervlakte (ruim 100.000 vierkante meter) van het bedrijf.

UPDATE Reactie gemeente Arnhem op vertrek

De gemeente Arnhem zegt 'onaangenaam getroffen' te zijn door het besluit van de Bijenkorf om Arnhem te verlaten. Tegelijkertijd is de gemeente blij met de komst van Primark: 'Ook dat is een publiekstrekker en leegstand op een cruciale plek wordt voorkomen', zo is te lezen in een schriftelijke reactie die via lokale media bekend is gemaakt.

Volgens de gemeente is de Bijenkorf belangrijk voor Arnhem en daarom zijn er de laatste jaren vele gesprekken geweest over het behoud van de vestiging en de toekomst van de winkel. De gemeente leeft mee met de medewerkers van de Bijenkorf en gaat met het concern in gesprek over hoe de werknemers begeleid kunnen worden naar ander werk.

UPDATE Reactie gemeente Breda op vertrek

Het vertrek uit Breda is 'ongelooflijk jammer', zegt wethouder Meeuwis tegenover Omroep Brabant. Toch zag hij het van tevoren al aankomen, hoewel het bedrijf pas zaterdag de gemeente telefonisch op de hoogte bracht. "Breda heeft regelmatig contact met de Bijenkorf. Wij zagen al een kanteling in het beleid van de onderneming. Het was al duidelijk dat de Bijenkorf minder winkels wil."

De sluiting van het filiaal in Breda is volgens Meeuwis weliswaar pijnlijk voor de binnenstad, die jaarlijks door vijf miljoen mensen wordt bezocht, maar ook te overzien. "Er zijn genoeg grote labels die hier een vestiging willen. Het probleem met Breda is alleen dat er te weinig grote panden zijn waar die bedrijven in kunnen. Ik denk dan ook dat dit pand aan de Karrestraat snel gevuld zal zijn."

Meeuwis zegt dat er al gesprekken gaande zijn tussen de verhuurder en potentiële huurders, maar daaruit zou nog niets concreet zijn gekomen. "De eigenaar weet pas net dat de Bijenkorf vertrekt. Binnen enkele weken weten wij waarschijnlijk meer." De gemeente zal hoe dan ook een actieve rol innemen in het zoeken naar een nieuwe huurder. "Het is belangrijk dat hier een nieuwe trekker komt. Als wij daarvoor op pad moeten, graag. Wij willen geen gedoe. Niet met de Bijenkorf, niet met de medewerkers en niet met de leegstand", aldus Meeuwis.



Lees ook:

Enorme Primark winkel in Venlo
VJ Commentaar: Gaan megastores de winkelmarkt redden?
- Ierse kledingketen Primark deelt pand met C&A in Amsterdam
Unibail-Rodamco: Ingewikkeld schuifplan maakt komst Primark mogelijk
Kroonenberg verkoopt winkelpand aan Primark  

 

 



Reacties


Laatste nieuws