Nico Rietdijk (NVB) over de noodzaak van de campagne ‘Bouw nou op.nl’

Met als motto ‘Bouw nou op.nl’ zijn verschillende organisaties van werknemers en werkgevers in de bouw, waaronder NVB, op 20 juni een bewustwordingscampagne gestart. En dat is bepaald niet uit luxe, stelt Nico Rietdijk, directeur NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers vast. De ellende in de bouw is namelijk nog nooit zo groot geweest. Hij licht toe waarom de vandaag gestarte campagne zo noodzakelijk is.

Met onder andere een radiospot, actiewebsite en een tamelijk indringende advertentie in de dagbladen, beogen wij middels de bevolking duidelijk te maken hoezeer de bouwcrisis de hele Nederlandse economie in het hart raakt, met onnodig veel werklozen, economische krimp en elke keer weer belastingtegenvallers. Tot nog toe toonde politiek Den Haag zich Oost-Indisch doof voor de signalen uit de sector zelf, maar wellicht is Den Haag wel gevoelig voor de beeldvorming bij het publiek.

Vaak wordt gedacht dat de economische crisis de oorzaak is van de ingezakte bouwproductie. De wrange werkelijkheid is echter, dat het kabinetsbeleid aan de basis staat van de afbraak in de sector. Het is de combinatie van bezuinigen, reorganiseren en het sterk reduceren van krediet door banken die de woningbouw hevig parten speelt. Nergens is een positief signaal dat aansluit bij de aanwezige vraag van burgers en het ondernemerschap. We zien overal om ons heen de desastreuze effecten. Allereerst in de bouw zelf. Dagelijks sluiten zeven bouwbedrijven noodgedwongen hun deuren en verliezen 125 medewerkers hun baan.  Maar ook de hovenier, de bibliothecaresse of de vuilnisman, die op het oog niets met de bouw te maken hebben, kunnen zomaar hun baan kwijtraken, omdat gemeenten door de bouwcrisis minder te besteden hebben en moeten bezuinigen. Eén op de vier werklozen is inmiddels bouw-gerelateerd.   

Bouw kan trekkersrol vervullen

Ooit was de bouw samen met de haven de motor van de economie. Gelukkig kan de bouw nog steeds die trekkersrol vervullen. Maar dan zijn er wel maatregelen nodig die werkelijk het verschil maken. Dat betekent bijvoorbeeld woningcorporaties en andere verhuurders weer de mogelijkheid geven te investeren in woningbouw door de verhuurdersheffing slimmer te hanteren; door deze partijen vrij te stellen van deze heffing wanneer zij weer investeren in nieuwbouw en verduurzaming van de woningvoorraad.  Een andere maatregel die er voor zorgt dat de trein direct weer gaat rijden, is het verlagen van de btw naar zes procent voor de gehéle bouw. Dus ook de koper van een nieuwe woning betaalt dan maar zes procent btw. Op een woning van twee ton scheelt dat € 25.000. De financiering wordt dan gelijk ook een stuk makkelijker, iets wat de banken in deze tijd goed uitkomt. Weliswaar lijkt er zo op het eerste oog ‘op papier’ een zelfde bedrag minder naar de schatkist te gaan, maar onderzoek leert dat elk huis dat nu niet wordt gebouwd, de overheid een veelvoud aan belastingtegenvallers en hogere uitkeringen kost.

Als de geschiedenis ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat met bezuinigingen nog nooit een zware economische crisis is opgelost. De jaren dertig van de vorige eeuw is wat dat betreft een harde les geweest. Jarenlang is er terecht geroepen: “Die fout nooit meer.”

De keus is dus eigenlijk simpel: Niets doen, met als gevolg een fors stijgende werkloosheid in heel veel bedrijfstakken, een jarenlange opeenstapeling van belastingtegenvallers en een toenemend woningtekort?  Of door stimuleren en investeren de bouw en daarmee de gehele Nederlandse economie uit de grindbak trekken en daarmee tevens de jeugd weer een toekomst geven?

NVB heeft samen met anderen de keuze alvast gemaakt: ‘Bouw nou op.nl’. Wie kan daar nu tegen zijn? 

Nico Rietdijk is directeur NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers



Reacties


Laatste nieuws