Short stay als verdienmodel voor leegstaande woningen + Update

De hotellerie in Maastricht is in opstand gekomen tegen de eigenaar van de luxe appartementen in het voormalig postkantoor op het Vrijthof. Volgens de horecaondernemers  is het appartementencomplex nu een illegaal hotel. De woningen, die oorspronkelijk waren bedoeld voor de verkoop, worden nu aangeboden aan toeristen via een bookingsite. 

Ook zijn de appartementen nu geschikt voor mensen die voor een paar maanden in Maastricht werken of studeren. Volgens boze tongen zou de verhuurder over de benodigde vergunningen beschikken.

 “Wij hebben ook geen hotelvergunning nodig, want wij runnen geen hotel”, zegt Wouter van Wetering van 2Rocks. “Wij verhuren de 19 appartementen, die een eigen keuken, badkamer en slaapkamer hebben voor short stay. voor short stay. Dat betekent vanaf een dag of drie tot 6 maanden. We voldoen dus aan de regels die verbonden zijn aan woonbestemmingen.”

 Van Wetering vertelt dat ondanks de massale interesse de appartementen  aan de straatstenen niet te slijten waren. De crisis en de terughoudendheid van de banken om hypotheken te verstrekken deden de verkoop de das om, vertelt Van Wetering. Ook lijkt de erfpachtconstructie van enkele duizenden euro’s per jaar een duit in het zakje te hebben gedaan. “Wij hebben indertijd  voor geïndexeerde erfpacht gekozen omdat het de prijs van de appartementen zou drukken en het interessant is voor onze beleggers”, aldus Van Wetering.

 Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten besloot 2Rocks de appartementen  voor tien jaar te verhuren aan exploitant Urban Residences. Die zet ze nu in de markt als aantrekkelijk alternatief voor hotelkamers.

Volgens Van Wetering is het natuurlijk niet ideaal dat de appartementen niet verkocht zijn omdat dit het rendement niet ten goede komt. “ Maar het is beter dan leegstand en nog altijd een aardig verdienmodel, al komt het geld echt niet met bakken binnen.” 2Rocks Estate verhuurt ook in hartje Rotterdam een aantal lege appartementen via Urban Residences. Hij vertelt dat short stay geen medicijn is voor alle leegstaande woningen in Nederland. “Het werkt alleen op toplocaties.”

De hotelondernemers in Maastricht laten het er niet bij zitten en zijn naar de gemeente gestapt.

Update: 24-5  15:26

Advocaat Richard de Laat, specialist in Vastgoedrecht en werkzaam bij De Advocaten van Van Riet in Utrecht, zegt in een reactie: "Er wordt gesteld dat de short stay formule past binnen de woonbestemming in het bestemmingsplan. Misschien is dat inderdaad het geval aan het Vrijthof, maar zeker niet overal. Vaak wordt de bestemming ‘gemengde doeleinden’ in een bestemmingsplan gebruikt voor short stay verhuur. Dan valt short stay verhuur in elk geval niet onder een woonbestemming", legt hij uit  Maar ook zonder bijzondere bestemming kan niet als regel worden gesteld, dat short stay verhuur past binnen de definitie van een woonbestemming in het bestemmingsplan, weet hij.

"Maar zelfs als deze tijdelijke verhuur, short stay of logies in overeenstemming is met het bestemmingsplan en eventueel bijbehorend beleid, dan nog moet bij verhuur van appartementen in een VvE worden vastgesteld of dat gebruik niet strijdig is met de akte van splitsing. Er zijn verschillende uitspraken bekend van rechters, die short stay verhuur in strijd achten met een in de akte van splitsing bepaalde bestemming ‘woning’ en een vordering tot het staken daarvan op straffe van dwangsommen toewijzen. Daarbij maakt het niet uit of short stay wel of niet in strijd met het bestemmingsplan is: de akte van splitsing geeft aan elk appartement een eigen bestemming die gehandhaafd wordt onafhankelijk van het bestemmingsplan."

 

 

 

 



Reacties


Laatste nieuws