Column Rietdijk (NVB): Als het eerste schaap eenmaal over de dam is...

Iedereen is het er wel over eens dat nieuwe woningen zeer energiezuinig zijn. Markt en overheid hebben al jaren geleden afspraken gemaakt om nieuwe woningen steeds energiezuiniger te maken. Het streefdoel is uiteindelijk om zelfs woningen te bouwen die helemaal geen energie meer gebruiken, maar energie opleveren. Technisch is alles mogelijk, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Motivatie is dan uiteraard heel belangrijk, maar op dat punt loopt onze overheid helaas niet vooraan.

In tegendeel. Terwijl de burger, die bijvoorbeeld investeert in een keuken- of badkamerrenovatie in een oud huis dat tocht en kiert ‘rijkelijk’ beloond wordt met het lage btw-tarief van 6 procent, moet de huurder of koper van een energiezuinig nieuwbouwhuis het doen met 21% btw. Hoe gek kan het zijn in een land, dat op papier energiezuinigheid predikt.   

Gelukkig is er nu goed nieuws. En dat goede nieuws is afkomstig van de Triodosbank. Deze bank wil de woningmarkt wel graag verduurzamen. De Triodosbank beloont namelijk energiezuinige woningen voortaan met een lager hypotheekrentetarief. Bijvoorbeeld: bij een hypotheek van 5 jaar rentevast met NHG-garantie betaalt de koper voor een woning met A label slechts 3% rente. Bij een hypotheek van 10 jaar rentevast is dat 4%. Bij de grote concurrenten als ING, ABN Amro en Rabo liggen de tarieven voor dergelijke hypotheken gemiddeld een half procent of meer hoger (peildatum 3 april 2013).

Nu is de Triodosbank natuurlijk maar een kleine bank. Van deze bank kan dan ook niet verwacht worden dat die ineens de hele woningmarkt op sleeptouw neemt en energiezuiniger maakt. Nee, dat lukt alleen als ook de grootbanken als Rabo, ING en ABN-Amro hun verantwoordelijkheid durven nemen. En laten we eerlijk zijn: zijn zij dit ook niet een beetje aan hun stand en niet te vergeten aan de samenleving verplicht? Hebben zij er immers de afgelopen tijd niet zodanig een rommeltje van gemaakt, waardoor we nu allemaal al jaren in de crisis zitten?

Een mooie manier dus voor deze banken om hun geschonden blazoen wat op te poetsen en tegelijkertijd Nederland te helpen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Let wel: ook voor de banken zelf kan het heel lucratief zijn, want mensen die bewust investeren in een lagere energierekening blijken in de praktijk vaak ook nog eens bewustere consumenten te zijn als het gaat om kennis van het eigen huishoudboekje. Dus de kans op ‘hypotheekfaillissementen’ is een stuk kleiner. Niet voor niets is de Triodosbank een gezonde bank, die bij ons weten zelfs als één van de weinige banken het zonder rijkssteun doet.    

Kortom: voor de banken kan het ook nog mooie rendementen opleveren. De bouwsector kan weer gaan bouwen. De bouwvakkers blijven aan het werk en Nederland wordt er schoner van. Het eerste schaap is nu over de dam. Wie volgt?

Nico Rietdijk is directeur NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers



Reacties


Laatste nieuws