Keukenrenovatie vóór de verkoop van je woning: een slimme investering of weggegooid geld?

Als je jouw woning wilt verkopen, dan wil je natuurlijk een zo’n hoog mogelijk bod ontvangen. Veel mensen denken dan meteen aan schilderwerk, een nette tuin of kleine reparaties om hun woningwaarde te verhogen, maar de gehele keuken (laten) renoveren? Dat doen we meestal niet. Toch is het juist deze ruimte die voor veel potentiële kopers de doorslag geeft. De keuken is immers het hart van het huis: er wordt gekookt, gegeten, goede gesprekken gevoerd etc. En juist dat maakt een keuken dé cruciale ruimte bij de verkoop. Maar hoe verstandig is het nu echt om nog een investering te doen in een keukenrenovatie vlak voordat je het huis op de markt zet?

De waarde bij een instapklare keuken
Woningzoekers kijken vaak met een kritische blik naar de staat van de keuken. Niet omdat ze per se veel koken, maar omdat de keuken een goed beeld geeft van hoe er met de woning is omgegaan. Een verouderde, versleten of slecht onderhouden keuken wekt twijfel: wat is er nog meer niet in orde? Een vernieuwde keuken straalt juist rust, comfort en zorg uit. Het is daarbij niet noodzakelijk om tienduizenden euro’s te investeren; kleine aanpassingen zoals nieuwe frontjes, een frisse kleur of moderne apparatuur kunnen al een wereld van verschil maken.

Invloed op de snelheid en zekerheid van verkoop
In een concurrerende woningmarkt draait het niet alleen om de verkoopprijs, maar ook om hoe snel en soepel de verkoop verloopt. Een woning met een nette, hedendaagse keuken kan het verschil maken tussen wel of geen bieding van een geïnteresseerde. Mensen willen zich kunnen voorstellen hoe ze er straks zelf koken, koffie zetten of met vrienden gezellige borrel avondjes gaan hebben. Een onaantrekkelijke keuken leidt af en roept vragen op, terwijl een gerenoveerde keuken zorgt voor een positieve eerste indruk. Dat schept vertrouwen en maakt dat potentiële kopers eerder een bod uitbrengen. Wie zich verdiept in het koopgedrag van woningzoekers ziet dat de keuken hier zelfs steeds vaker een sleutelrol in speelt.

Wat zegt de investering over het totale onderhoudsniveau?
Een mooie, goed onderhouden keuken laat zien dat er goed met de woning om is gegaan. Dit kan subtiel maar krachtig doorwerken in de waardering van het hele huis. Zelfs als de koper uiteindelijk zelf nog wat wil veranderen, laat een recente renovatie zien dat de basis degelijk en bruikbaar is. Dat heeft een psychologisch effect op de onderhandeling. Daarnaast is het praktisch gezien erg slim om de keuken te renoveren voordat je de woning op de markt zet: een goede keuken is voor veel potentiële kopers van groot belang. Ziet deze ruimte er netjes en bruikbaar uit? Dan zijn andere imperfecties in de woning ineens minder relevant en goed te overbruggen. Is de keuken direct aan vervanging toe? ‘Poe, ook dat nog! Dit wordt een behoorlijke klus, moeten we dat wel doen? Misschien kunnen we beter op zoek naar een woning die instapklaar is.' In dat licht is de vraag of het weggegooid geld is, ineens veel minder relevant.

Een afgewogen keuze in combinatie met marktinzichten
Niet elke woning vraagt om dezelfde aanpak. De locatie, doelgroep en huidige marktwaarde spelen allemaal mee in het al dan niet rendabel maken van een keukenrenovatie. In een starterswoning kan een frisse keuken de doorslag geven, terwijl bij een luxe woning juist hoogwaardige materialen een rol spelen. Een ervaren adviseur, kan hierin begeleiden en helpen bepalen wat wel of niet loont. Uiteindelijk draait het bij een keukenrenovatie vóór verkoop niet per se om terugverdienen in euro’s, maar om het totaalplaatje dat je aanbiedt. En dat begint bij de ruimte waar kopers het meest op letten, zoals de keuken. Ziet het totaalplaatje er goed uit? Dan verkoop je de woning wel degelijk sneller en ontvang je hoogstwaarschijnlijk nog een hoger bod ook!



Reacties


Laatste nieuws