Van Draeckeburgh over subsidiekansen voor monumenten

Van Draeckeburgh over subsidiekansen voor monumenten

Van de SIM-regeling voor onderhoud van rijksmonumenten tot provinciale subsidies voor restauraties en de DUMAVA-regeling voor verduurzaming, er zijn volop mogelijkheden om bij te dragen aan duurzaam behoud van monumenten. Dankzij deze regelingen kunnen iconische gebouwen zoals het Stadhuis van Delft en de Oudkatholieke Schuurkerk in Zaandam behouden blijven, verduurzaamd worden en zelfs een nieuwe bestemming krijgen. Ook voor woonhuizen en verhuurde monumenten zijn er aantrekkelijke subsidies beschikbaar om verduurzaming en onderhoud te ondersteunen. Subsidieadviesbureau Van Draeckeburgh deelt in dit artikel inspirerende voorbeelden en praktische inzichten om het beste uit deze subsidiemogelijkheden te halen. 

SIM-regeling 2025: Behoud cultureel erfgoed met succesvolle subsidieaanvragen
De Subsidie Instandhouding Monumenten, kort gezegd de SIM-regeling, blijft ook in 2025 een waardevol instrument voor het onderhoud van rijksmonumenten. Hoewel er een wijziging is in de subsidiepercentages, van 40 - 60 procent naar 30 - 50 procent, blijft deze regeling essentieel voor het behoud van ons cultureel erfgoed. De nieuwe ronde opent op 1 februari. Van Draeckeburgh is al druk bezig met de voorbereidingen om klanten te ondersteunen bij een succesvolle aanvraag.

Een mooi voorbeeld van wat de SIM mogelijk maakt, is het Stadhuis van Delft. Dit iconische bouwwerk rijk aan geschiedenis en architectonische charme speelt een cruciale rol in het erfgoed van de stad. Dankzij planmatig en gedegen onderhoud, mede ondersteund door de SIM-subsidie, heeft het Stadhuis de tand des tijds doorstaan en kan het blijven schitteren als symbool van Delft. Van Draeckeburgh heeft met succes de subsidieaanvraag voor dit rijksmonument begeleid. Benieuwd of jouw project in aanmerking komt voor de SIM? Ontdek het op onze website!

Van restauratie tot herbestemming
Naast de SIM-regeling voor onderhoudskosten bieden alle provincies ook subsidies aan voor restauratiewerkzaamheden. Een goed voorbeeld hiervan is de Oudkatholieke Schuurkerk in Zaandam, gebouwd in 1695. Dit houten monument, met zijn kenmerkende Zaanse schuur-uitstraling, heeft dankzij een restauratiesubsidie van de provincie Noord-Holland een bijzondere nieuwe bestemming gekregen: MuziekHaven, een Kamermuziekcentrum. In een tijd waarin veel kerken leeg komen te staan, krijgt dit unieke pand met deze herbestemming een nieuw leven. Van Draeckeburgh heeft met plezier de restauratiesubsidie aangevraagd om de staat van dit bijzondere rijksmonument te waarborgen en bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Duurzaam maatschappelijk vastgoed 
Begin juni wordt een nieuwe ronde van de DUMAVA-subsidieregeling verwacht. Deze regeling is gericht op de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, waaronder monumenten. Bij verduurzaming van monumenten is het natuurlijk altijd een extra opgave dat dit uitsluitend kan en mag als de monumentale waarde van deze gebouwen niet wordt aangetast. 

De DUMAVA-regeling is bestemd voor non-profitorganisaties om maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, zorginstellingen, culturele instellingen en monumenten, te verduurzamen. De subsidie vergoedt een deel van de kosten voor energiebesparende maatregelen of integrale verduurzaming, met als doel het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. Eigenaren van maatschappelijk vastgoed kunnen rekenen op ondersteuning bij het voorbereiden van hun subsidieaanvraag. De subsidieadviseurs van Van Draeckeburgh hebben ruime ervaring met het indienen van subsidietenders en staan klaar om je daarbij te helpen. 

Hier lees je meer over de DUMAVA-subsidie

Woonsubsidies
Ook voor monumentale woningen biedt de overheid diverse subsidies aan. Zo is er de jaarlijkse instandhoudingssubsidie voor rijksmonumenten met een woonfunctie, de Woonhuisregeling. Daarnaast zijn er voor verhuurde woningen de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) en de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), die financiële ondersteuning bieden bij verduurzaming.

De instandhoudingssubsidie voor woonhuis-rijksmonumenten ondersteunt particuliere eigenaren bij het onderhoud en de restauratie van rijksmonumenten met een woonfunctie. Subsidie kan worden aangevraagd voor werkzaamheden zoals schilderwerk, het herstel van kozijnen, daken, dakgoten en hemelwaterafvoer. Aanvragen worden ingediend na afloop van het onderhoudsjaar (van 1 maart tot en met 30 april) op basis van facturen van uitgevoerde werkzaamheden. Bedragen de kosten meer dan € 70.000, dan is vooraf een inspectierapport vereist. Van Draeckeburgh helpt je graag bij het benutten van deze regelingen en het realiseren van duurzame doelen.

Lees hier meer over woonsubsidies.

Ontdek jouw subsidiekansen
Wil je weten welke subsidies interessant kunnen zijn voor jouw project? De adviseurs van Van Draeckeburgh helpen je graag om alle mogelijkheden optimaal te benutten. We zorgen ervoor dat je aanvraag soepel verloopt en je geen subsidie misloopt. Je kunt contact met ons opnemen via onze website, of vul alvast onze subsidiescan in.



Reacties


Laatste nieuws