Komt Grand Prix Zandvoort in gevaar door afgekeurd stikstofbeleid?

Stikstof is schadelijk voor de biodiversiteit, dus is er strenge controle op de stikstofuitstoot bij bouwprojecten. Nu heeft de Raad van State het huidige Nederlandse stikstofbeleid afgelopen mei afgekeurd omdat het in strijd is met de Europese wet rondom dit thema. Door deze uitspraak staat een grote hoeveelheid projecten ineens op losse schroeven.

Het gaat om honderden projecten die het risico lopen om behoorlijke vertraging op te lopen. Volgens Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaat het in eerste instantie om maximaal 310 projecten, maar daarnaast lopen er ook nog eens 630 juridische procedures tegen vergunningen die zijn verkregen met het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het gaat hierbij bijvoorbeeld om aanpassingen en uitbreidingen van snelwegen, maar ook om de bouw van Lelystad Airport en de Grand Prix die in 2020 naar Zandvoort komt. Een aantal milieuclubs zijn al actief om met de stikstofuitspraak de vergunning voor de Formule 1 aan te vechten.

Crisisteam
Omdat de Raad van State het huidige stikstofbeleid heeft afgekeurd moet er een hoop gebeuren de komende tijd. Er is een crisisteam opgericht dat regelmatig overlegt over de stikstofproblematiek. Het team bestaat uit minister Schouten, Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Ank Bijleveld (Defensie) en gemeenten, provincies en waterschappen zijn ook vertegenwoordigd.

Stappenplan
De eerste stap is nu om te inventariseren welke projecten gevaar lopen, gemeenten en provincies zijn hier al druk mee bezig. Daarna wordt gekeken of er juridische uitwijkmogelijkheden zijn om de vertraging tot een minimum te beperken en uiteindelijk zal een nieuw stikstofplan moeten worden opgesteld dat rekening houdt met de Nederlandse natuur. 

Schade beperken?
Hoe de hele problematiek rondom dit thema in elkaar steekt weten de advocaten Anne-Marie Klijn (NautaDutilh) en Marieke Kaajan (Envir Advocaten) u haarfijn uit te leggen op 19 september tijdens de Business Meeting Stikstofproblematiek. Zij geven u tips over welke stappen u het beste kunt nemen om de minste vertraging (en dus de minste kosten) op te lopen en zij helpen u verder met al uw vragen over vergunningen.

Komt u ook?
Heeft u ook advies nodig? Komt u dan vooral naar deze inspirerende middag! Er is een plenair programma, maar er is ook voldoende tijd om uw persoonlijke vragen beantwoord te krijgen door de aanwezige advocaten.

Alle informatie over het programma en hoe u zich kunt aanmelden vindt u hier

Reacties
Dossier Stikstof & PFAS
EIB: Orderportefeuilles bouw toegenomen

EIB: Orderportefeuilles bouw toegenomen

In november is de werkvoorraad in de bouw ten opzichte van de maand ervoor flink gestegen met drie tiende maand naar 9,7 maanden werk. Toch blijft de PFAS en stikstofproblematiek zorgen voor stagnatie, evenals het uiblijven van orders. Dit meldt de EIB in hun nieuwste maandelijkse overzicht. 

29 januari 2020 om 10:03 | 2 min

EIB: Groei bouwsector valt stil in komende twee jaar

Ondanks de robuuste groei van 4% in de bouw afgelopen jaar, valt de groei van de bouw in 2020 en 2021 stil. Vooral de nieuwbouw van woningen en infraprojecten worden zwaar getroffen als gevolg van de stikstofproblematiek, blijkt uit de nieuwste prognose van EIB. Echter vanaf 2022 kan de bouw weer een sterke groei tegemoet zien.

22 januari 2020 om 12:00 | 5 min

Europees verbod op PFAS in de maak

Het voorstel van Nederland voor een Europees verbod op PFAS kan op ruime steun rekenen in de Milieuraad in Brussel. Minister van Veldhoven (Milieu) is kartrekker van het zogenoemde restrictievoorstel waarbij PFAS in alle niet-essentiële toepassingen wordt verboden. Wanneer kunnen we het verbod verwachten? 

20 december 2019 om 12:07 | 3 min

Eerste Kamer neemt spoedwet stikstof aan

Gisteravond debatteerde de Eerste Kamer over de 'Spoedwet aanpak stikstof'. Ondanks dat veel fracties het voorstel te mager vonden ten opzichte van de opgave die er ligt, is het wetsvoorstel toch aangenomen. Welke maatregelen worden er genomen? 

18 december 2019 om 11:17 | 4 min

'Spoedwet aanpak stikstof een eerste stap die erg laat komt'

De Tweede Kamer bespreekt op 4 en 5 december de Spoedwet aanpak stikstof die ervoor moet zorgen dat de woningbouw en een aantal infrastructuurprojecten op korte termijn weer vlotgetrokken worden. De Raad van State benoemde al eerder veel juridische pijnpunten in de wet, maar volgens brancheorganisaties gaat de wet nog niet ver genoeg. 

Lees onze special over Vastgoedbeleggingen