ESG steeds belangrijker in taxatie

ESG steeds belangrijker in taxatie

In de wereld van vastgoedtaxatie wordt steeds meer aandacht besteed aan Environmental, Social en Governance (ESG) factoren. ESG-criteria worden in toenemende mate meegewogen bij het bepalen van de waarde van vastgoed. Dit artikel verkent de redenen achter deze ontwikkeling en de gevolgen voor de taxatiesector.

Wat is ESG?
ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Het verwijst naar drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een belegging in een bedrijf of onderneming. De criteria zijn als volgt:

  • Environmental: Hoe goed gaat een bedrijf om met het milieu? Denk aan energieverbruik, afvalbeheer en CO2-uitstoot.
  • Social: Hoe gaat een bedrijf om met mensen, zowel binnen als buiten de organisatie? Dit omvat arbeidsomstandigheden, diversiteit en impact op lokale gemeenschappen.
  • Governance: Hoe wordt een bedrijf bestuurd? Belangrijke factoren zijn de samenstelling van het bestuur, beloningsbeleid en transparantie.

Waarom is ESG Belangrijk in Taxatie?
Er zijn verschillende redenen waarom ESG een steeds grotere rol speelt in vastgoedtaxatie:

  1. Veranderende Regelgeving: Overheden stellen steeds strengere eisen aan de duurzaamheid van gebouwen. Panden die niet aan deze eisen voldoen, lopen het risico op waardeverlies.
  2. Bewustere Beleggers: Steeds meer investeerders hechten belang aan ESG-factoren bij hun beleggingsbeslissingen. Duurzame gebouwen worden gezien als toekomstbestendiger en aantrekkelijker voor huurders.
  3. Maatschappelijke Druk: Er is een groeiend bewustzijn over de impact van de gebouwde omgeving op klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Bedrijven staan onder druk om hier verantwoordelijkheid voor te nemen.

Gevolgen voor Taxateurs
De toenemende focus op ESG heeft belangrijke gevolgen voor taxateurs. Zij zullen hun werkwijze moeten aanpassen om rekening te houden met deze factoren. Enkele aandachtspunten:

  • Taxateurs moeten bekend zijn met de laatste wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid en deze meenemen in hun waarderingen. ESG vraagt van veel organisaties dat ze ingrijpende veranderingen maken in hun strategische keuzes, de aansturing en inrichting van hun organisatie en de manier waarop ze over ESG (environmental, social en governance) rapporteren. Bij Wagenhof Real Estate omarmen we duurzaamheid, maar we zijn er nog niet. Alles staat of valt met de wil om te veranderen.
  • Er moet meer aandacht komen voor de energieprestaties van gebouwen, zoals het energielabel en de mogelijkheden voor verduurzaming. Dit gebeurt al met dupa 2.0 (duurzaamheidsparagraaf die in februari 2024 is ingevoerd) waarbij 80 criteria gericht op duurzaamheid en klimaatrisico’s worden meegenomen in de waardering.
  • Taxateurs moeten in staat zijn om de wensen van duurzame beleggers te vertalen naar concrete waarderingsaspecten. Bij Wagenhof Real Estate denken we graag mee!
  • Samenwerking met duurzaamheidsexperts kan taxateurs helpen om ESG-factoren beter te integreren in hun werk. Wagenhof Real Estate kan beleggers hiermee een inkijk geven op het effect van investeren in duurzaamheid met mogelijk een hogere waardering of afwachten en een mogelijk risico op een lagere waardering.

Vooruitblik
De verwachting is dat ESG-factoren de komende jaren alleen maar belangrijker zullen worden in vastgoedtaxatie. Taxateurs die hier tijdig op inspelen, zullen een concurrentievoordeel hebben. Bovendien draagt het meewegen van ESG bij aan een duurzamere en maatschappelijk verantwoordere vastgoedsector. Het is daarom van groot belang dat taxateurs zich blijven ontwikkelen op dit gebied. Bij Wagenhof Real Estate proberen we met elkaar proactief in te spelen op de ESG-trend, zodat we onze eigen toekomstbestendigheid waarborgen en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. Wie wil dat nou niet?

Conclusie
ESG is niet meer weg te denken uit de wereld van vastgoedtaxatie. Taxateurs die rekening houden met Environmental, Social en Governance factoren, leveren niet alleen waarderingen die beter aansluiten bij de wensen van beleggers, maar dragen ook bij aan een duurzamere vastgoedsector. Hoewel het integreren van ESG-uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen voor taxateurs om zich te onderscheiden en toekomstbestendig te opereren.

Taxatie nodig?
Wilt u een taxatie laten uitvoeren van een vastgoedobject? U kunt bij ons terecht voor alle commerciële vastgoed taxaties. Wagenhof Real Estate is als enige taxateur in Haarlem en omstreken GZV-gecertificeerd. Heeft u een uitdaging met betrekking tot ESG, wij denken graag met u mee! Neem voor meer informatie contact met ons op!

Wagenhof Taxaties taxaties@wagenhof.nl

023 532 55 33



Reacties


Laatste nieuws