Dit is hoe technologie het verhuurproces transformeert

Dit is hoe technologie het verhuurproces transformeert

In de afgelopen jaren heb ik de vastgoedsector zien veranderen door technologische innovaties, en het verhuurproces vormt hierin geen uitzondering. Wat ooit een tijdrovend, administratief zwaar proces was, is nu een gestroomlijnde operatie geworden dankzij de inzet van technologie. In deze blog wil ik mijn ervaringen delen over hoe technologie het verhuurproces heeft veranderd en waar we in de toekomst naar toe gaan, schrijft Jurjen Thomas, business development manager bij Aareon.

Vroeger was het verhuurproces een langdurige klus. Vooral bij nieuwbouwprojecten, waar tientallen woningen werden verhuurd, moesten verhuurteams met de hand kandidaten selecteren en valideren. Dit kostte weken en was een administratief intensief proces. Tegenwoordig kunnen we dankzij algoritmes en automatisering deze tijd terugbrengen tot enkele minuten.

Een van de grootste innovaties die hieraan heeft bijgedragen, is de inzet van brondata. Kandidaten kunnen met hun DigiD eenvoudig gegevens delen via overheidsinstellingen zoals MijnOverheid en de Belastingdienst. Deze gegevens worden automatisch gevalideerd, waardoor verhuurteams snel en betrouwbaar kunnen bepalen of een kandidaat geschikt is. Dit maakt het proces niet alleen efficiënter, maar ook veel veiliger.

Brondata: betere beslissingen voor verhuurders en huurders
Brondata spelen een steeds grotere rol in het verhuurproces. In het verleden moesten kandidaten stapels documenten aanleveren, wat niet alleen tijdrovend was, maar ook vatbaar voor fraude. Denk bijvoorbeeld aan vervalste inkomensverklaringen, wat in sommige gevallen leidde tot ongewenste situaties, zoals criminele activiteiten in huurwoningen.

Met brondata kunnen verhuurders nu beter beoordelen of een kandidaat past bij de woning. Dit vermindert niet alleen het risico op problemen, maar maakt het proces ook gebruiksvriendelijker voor huurders. Waar zij vroeger weken bezig waren om documenten te verzamelen, kunnen ze nu binnen enkele minuten hun gegevens via DigiD delen.

De veranderde interactie tussen verhuurder en huurder
Natuurlijk brengt digitalisering veranderingen in de interactie tussen verhuurders en huurders. Er is minder persoonlijk contact nodig omdat veel processen nu geautomatiseerd zijn. Maar dit heeft ook voordelen. Doordat de administratieve taken zijn vereenvoudigd, hebben verhuurteams meer tijd om zich te richten op de gevallen die extra aandacht nodig hebben. Denk hierbij aan internationale kandidaten zonder DigiD, of ondernemers die niet via de standaardmethoden gevalideerd kunnen worden.

Toekomstige innovaties: Wat kunnen we verwachten?
De technologische vooruitgang stopt niet bij brondata. Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen die ik zie, is het gebruik van Zero Knowledge Proof-technologie. Dit klinkt misschien technisch, maar het betekent simpelweg dat we in de toekomst kunnen werken zonder daadwerkelijke gegevens uit te wisselen. In plaats van dat verhuurders toegang krijgen tot de gegevens van een kandidaat, geeft de bron alleen aan of een kandidaat voldoet aan de

gestelde criteria. Dit zorgt voor nog meer veiligheid en privacy, terwijl het proces tegelijkertijd efficiënter wordt.

De uitdagingen van technologische implementatie
Het implementeren van nieuwe technologieën is echter niet zonder uitdagingen. Innovaties zoals Zero Knowledge Proof vereisen samenwerking tussen verschillende partijen in de vastgoedsector. Vastgoedprofessionals, IT-leveranciers en andere ketenpartners moeten hun processen en beleid aanpassen om de voordelen van deze technologie volledig te benutten. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning, maar de efficiëntiewinst en verhoogde veiligheid maken het de moeite waard.

Advies voor verhuurders: omarm technologie
Voor verhuurders die overwegen meer technologie in hun processen te integreren, is mijn advies simpel: omarm nieuwe ontwikkelingen en begin ermee te experimenteren. Technologische innovaties kunnen in eerste instantie overweldigend lijken, maar door stap voor stap te kijken naar hoe ze in de praktijk werken, ontdek je de voordelen voor jouw organisatie.

De vastgoedsector staat aan de vooravond van grote veranderingen, en degenen die bereid zijn om nu te investeren in technologie zullen op de lange termijn profiteren van een veiliger, efficiënter en klantvriendelijker verhuurproces.

Over de auteur
Jurjen Thomas is business development manager bij Aareon en werkt nauw samen met vastgoedprofessionals om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die waarde toevoegen aan het verhuurproces. Met zijn uitgebreide ervaring in de vastgoedsector heeft hij een unieke kijk op de impact van technologie op het verhuren van woningen.

Zou jij graag eens van gedachten willen wisselen met Jurjen? Neem dan contact met hem op via onze vestiging in Amsterdam (kijk voor contactgegevens op www.propertytomarket.nl).



Reacties


Laatste nieuws