Hoofdstad krijgt grootste en meest luxe flexkantoor in rijksmonument

Gisteren kondigde de Belgische partij Fosbury & Sons op het goed bezochte flexkantoorevent (lees hier het verslag) van VJ al aan: met het totaal herontwikkelde Prinsengrachtziekenhuis in Amsterdam heeft Fosbury & Sons haar eerste luxe ‘membersclub’ voor ondernemers buiten België. Eind dit jaar gaat het open. Met de oprichters van Picnic, Young Capital, Ace & Tate, Tony’s Chocolonely, TicketSwap en Temper hebben de eerste leden zich al aangemeld.

In het 6.000 m2 grote rijksmonument komen chic ingerichte kantoren, losse werkplekken, meeting rooms, met gemeenschappelijke lobby, restaurant, coffeebar, binnentuin en ruimte voor evenementen. Ondernemers kunnen er gebruikmaken van serviced offices met ‘aandacht voor design en kunst’.

Belgische partij
Het gebouw wordt geëxploiteerd door het Belgische Fosbury & Sons, dat in Antwerpen en Brussel al soortgelijke concepten runt. Fosbury & Sons streeft ernaar om de ondernemers achter 250 jonge 'veelbelovende' bedrijven een plek te bieden. 


Stijn Geeraets, mede-oprichter van Fosbury & Sons: “Amsterdam kent een inspirerende ondernemerscultuur en dat wil je terugzien in je werkomgeving. Naast de serviced offices is er bijvoorbeeld de mogelijkheid te vergaderen of dineren in de vijf meter hoge, oude operatiekamer op de bovenste etage, met fenomenaal uitzicht over de grachten. Het Prinsengrachtziekenhuis wordt een inspirerende plek waar je met energie naartoe gaat, en waar je energie van krijgt.”

Het karakteristieke 19e-eeuwse pand heeft een 45 meter lange gevel aan de Prinsengracht en loopt rondom de binnentuin door tot het gedeelte aan de Kerkstraat.

Vijf jaar verbouwing
Projectontwikkelaar Millten renoveerde gedurende vijf jaar het complex in samenwerking met BOAG en architect Roberto Meyer van MVSA Architects met behoud van historische elementen in alle ruimtes, zoals de originele glas-in-lood-ramen en de houten balkconstructie op de zolderverdieping.

Stukje geschiedenis
Het Prinsengrachtziekenhuis werd in 1857 in gebruik genomen door de protestants-christelijke Vereeniging voor Ziekenverpleging. Sinds 1994 was het een locatie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en kreeg het ziekenhuis als polikliniek meer een onderzoeksfunctie. De laatste bedden verdwenen in 1996. Omdat het te duur bleek om het gebouw als ziekenhuis in stand te houden, werd het in 2014 verkocht aan Million Monkeys en Millten.

De opening van Fosbury & Sons in de binnenstad van Amsterdam, de eerste vestiging buiten België, staat gepland voor eind 2019.

Reacties
Dossier Kantoorconcepten

B. Amsterdam: bruggenbouwer én flexoperator

Namens B. Amsterdam beantwoordde Dieuwke van Buren de 'Vijf vragen aan flexoperators'. Begonnen in het voormalig Innovatie Center van IBM aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam-West, heeft het bedrijf naar eigen zeggen 'het grootste startup-ecosysteem van Europa'. Waar staan ze over 10 jaar? 

5 augustus 2019 om 11:35 | 3 min

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021