Hoofdstad krijgt grootste en meest luxe flexkantoor in rijksmonument

Na een verbouwing van vijf jaar krijgt het Prinsengrachtziekenhuis in Amsterdam voor het eerst in 160 jaar een nieuwe functie als een luxe ‘membersclub’ voor ondernemers compleet met 'serviced offices'. Eind dit jaar gaat het open.

In het 6.000 m2 grote rijksmonument komen chic ingerichte kantoren, losse werkplekken, meeting rooms, met gemeenschappelijke lobby, restaurant, coffeebar, binnentuin en ruimte voor evenementen. Ondernemers kunnen er gebruikmaken van serviced offices met ‘aandacht voor design en kunst’.

Belgische partij
Het gebouw wordt geëxploiteerd door het Belgische Fosbury & Sons, dat in Antwerpen en Brussel al soortgelijke concepten runt. Fosbury & Sons streeft ernaar om de ondernemers achter 250 jonge en toonaangevende bedrijven een plek te bieden. Met de oprichters van Picnic, Young Capital, Ace & Tate, Tony’s Chocolonely, TicketSwap en Temper hebben de eerste leden zich al aangemeld.

Stijn Geeraets, mede-oprichter van Fosbury & Sons: “Amsterdam kent een inspirerende ondernemerscultuur en dat wil je terugzien in je werkomgeving. Naast de serviced offices is er bijvoorbeeld de mogelijkheid te vergaderen of dineren in de vijf meter hoge, oude operatiekamer op de bovenste etage, met fenomenaal uitzicht over de grachten. Het Prinsengrachtziekenhuis wordt een inspirerende plek waar je met energie naartoe gaat, en waar je energie van krijgt.”

Het karakteristieke 19e-eeuwse pand heeft een 45 meter lange gevel aan de Prinsengracht en loopt rondom de binnentuin door tot het gedeelte aan de Kerkstraat.

Betrokken partij
Projectontwikkelaar Millten renoveerde het complex in samenwerking met architect Roberto Meyer van MVSA Architects met behoud van historische elementen in alle ruimtes, zoals de originele glas-in-lood-ramen en de houten balkconstructie op de zolderverdieping.

Stukje geschiedenis
Het Prinsengrachtziekenhuis werd in 1857 in gebruik genomen door de protestants-christelijke Vereeniging voor Ziekenverpleging. Sinds 1994 was het een locatie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en kreeg het ziekenhuis als polikliniek meer een onderzoeksfunctie. De laatste bedden verdwenen in 1996. Omdat het te duur bleek om het gebouw als ziekenhuis in stand te houden, werd het in 2014 verkocht aan Million Monkeys en Millten.

De opening van Fosbury & Sons in de binnenstad van Amsterdam, de eerste vestiging buiten België, staat gepland voor eind 2019.



Reacties

Dossier Kantoorconcepten

Laatste nieuws