Circulariteit in de vastgoedsector: wat gebeurt er met het afval?

Circulariteit is een begrip dat steeds vaker wordt gebruikt in de vastgoedsector; circulair bouwen is een trend. Vastgoed wordt echter nooit volledig circulair als het bij de afvalverwerking misgaat. VJ sprak met Peter van Gils (directeur, links op de foto) en Richard Fennis (sales directeur) van het afvalbedrijf Beelen over een grote misvatting omtrent duurzaam vastgoedbeheer.

Beelen heeft twee takken: aannemingen (waaronder sloopprojecten en asbestsaneringen) en recycling. Deze laatste tak verzorgt vanuit verschillende vestigingen afvalinzameling voor commercieel vastgoed door het hele land. Opdrachtgevers zijn veelal vastgoedbeheerders als BNP Paribas, Savills, Cushman & Wakefield, Colliers, CBRE en Verwey.

Hoogwaardig hergebruik
Een grote misvatting is dat de sleutel naar duurzaamheid en circulariteit zit in afval vóóraf (bij de bron) scheiden. Beelen pleit juist voor achteraf scheiden. ‘’Sommige afvalstromen, zoals papier/karton en glas zijn gemakkelijk hoogwaardig her te gebruiken, dus die moeten niet bij het restafval,’’ vertelt Van Gils. ‘’Plastic daarentegen wel, ook al is hier vaak discussie over.’’


Eigenschappen van materialen
Op de vestigingen van Beelen wordt het restafval na inzameling gescheiden door zeer geavanceerde machines, die onderscheid maken op basis van specifieke eigenschappen van materialen. Zo kan tot ruim 99% van het afval hergebruikt worden. ‘’Onder andere op basis van grootte en gewicht wordt een stuk(je) hout er gemakkelijk uitgehaald. Dit kan vervolgens opgehaald worden door eindverwerkers en hoogwaardig hergebruikt worden. Zoals nieuw hout dus,’’ vertelt Fennis.

Zo min mogelijk transportbewegingen
Het is niet alleen dat vooraf scheiden in veel gevallen geen nut heeft, het is zelfs éxtra milieuvervuilend. Er moet immers vaker en met meer (verschillende) vuilniswagens heen en weer gereden worden om het afval op te halen. ‘’Duurzaamheid is voor ons: al het afval zoveel mogelijk bij elkaar en zo min mogelijk transportbewegingen,’’ vertelt Van Gils.

‘Laat het afval aan ons over’
Veel bedrijven lijken circulariteit als een soort marketingstrategie in te zetten, maar volgens Fennis hebben goedbedoelde acties ‘voor de buitenwereld’ (zoals het inzamelen van gebruikte koffiebekers) totaal geen zin. ‘’Aan de voorkant circulariteit uitstralen klopt niet als als je het aan de achterkant niet goed doet. Bespaar je de moeite en laat het afval aan ons over.’’

Minipers
Naast de gebruikelijke rolcontainers biedt Beelen een minipers aan: een afvalcontainer die slechts 3 m2 vloeroppervlakte nodig heeft, doordat de pers het restafval ter plekke samenperst. Het afval wordt zo maar liefst met een factor 8 verdicht. ‘’Neem de Zuidas, de duurste vierkante meters van Nederland,’’ schetst Fennis als voorbeeld. ‘’Het is hier gewenst om zo min mogelijk ruimte kwijt te zijn aan afvalverwerking. Die kostbare ruimte verhuur je liever. Het idee voor de minipers ontstond door dit soort situaties.’’ Overigens zijn er ook grotere varianten van de (mini)pers, van 10 m3 of 20 m3.’’ Een filmpje over de pers:



Automatische melding
Is de (mini)pers voor 80% vol? Dan krijgt Beelen automatisch een melding en wordt de minipers opgehaald en vervangen door een lege. ‘’Vuilnisauto’s rijden dag in dag uit langs onze klanten om al het afval op te halen, dat vervolgens naar een vestiging wordt gereden waar de bruikbare grondstoffen worden onttrokken voor hergebruik. Zo krijgen we het circulaire plaatje écht rond.’’

In een online portal kunnen klanten ‘real time’ inzien wat voor afvalstromen er vandaag – of in een bepaalde periode – uitgaan. Eindgebruikers kunnen deze informatie bijvoorbeeld gebruiken om voor een ‘Green Key’-certificaat in aanmerking te komen. Ook voor vastgoedeigenaren is dat gunstig. Zo blijkt uit meerdere onderzoeken dat voor een groen pand een hogere huur gevraagd kan worden. Win-win dus.

Plattegrond
Als vastgoedbeheerders panden of portefeuilles van grote omvang kopen, dan dient Beelen een offerte in voor de afvalverwerking, inclusief volledig uitgewerkt plan. ‘’We maken onder andere een plattegrond met daarin het hele inzamelproces getekend. Bijvoorbeeld waar de containers komen, waar elektriciteitspunten zitten en hoe de vuilnisauto’s op de juiste plaats kunnen komen.’’ Voor meer informatie hierover zie beelen.nl.
 



Reacties


Laatste nieuws