Van cacaoloods tot nieuwe hotspot in Katendrecht

Op en in de ruim 100 jaar oude Fenixloods I in Rotterdam, gelegen tussen de Rijnhaven, de Rijnhavenbrug en de Veerlaan, komen 212 appartementen, winkels, bedrijven en parkeerplaatsen. De komst van de Fenixlofts is een sterke toevoeging voor de stad Rotterdam en een belangrijke stap vooruit in de transformatie van Katendrecht. Het nieuwe aanbod trekt een goede mix aan van mensen binnen en buiten de stad. Medio 2018 moet de bouw klaar zijn.

Beide Fenixloodsen vervullen een belangrijke sociale functie; ze geven het gebied levendigheid en bieden karakteristieke ondernemers een springplank om te groeien. Het aan Fenixloods I grenzende Theater Walhalla Aandacht blijft tijdens de bouw open. De overlast van de bouw wordt zo minimaal mogelijk om te zorgen dat de energie van de locatie niet verloren gaat.

In 2018 biedt de begane grond van de loods plaats aan winkels en bedrijven die aansluiten bij het huidige culturele, creatieve en culinaire aanbod van het nabijgelegen Deliplein. Naast de appartementen realiseert Heijmans een inpandige openbare parkeergarage met 227 plaatsen waar kopers, huurders en ondernemers een plek kunnen huren.  Codarts Circus Arts, circus Rotjeknor en dansgezelschap Conny Janssen Danst verhuizen na de renovatie naar Fenixloods I.  Er wordt nog gesproken met verschillende dansorganisaties over huisvesting daar.  

Verbinding van oud en nieuw
Het ontwerp is van Mei architects en planners uit Rotterdam. In het ontwerp blijven het robuuste en nostalgische karakter van de loods behouden. Fenixloods I krijgt aan de Rijnhavenzijde acht woonlagen, aan de Veerlaanzijde worden vijf woonlagen gebouwd. In de bestaande loods en de ‘incisielaag’, de verbindende laag tussen de oud- en nieuwbouw, worden ook appartementen gerealiseerd. Eén van de uitdagingen in de bouw is de ingenieuze staalconstructie die als fundering gaat dienen voor de nieuwbouw en dwars door de bestaande loods geplaatst wordt.

Bouwstenen bepalen
De koopappartementen van de Fenixlofts worden gebouwd op basis van modules die horizontaal en verticaal zijn uit te breiden. De bewoner kan zo zijn appartement vrijwel volledig zelf bepalen. Deze pioniers hebben hun visie en ideeën voor het ontwerp ingebracht en worden actief betrokken bij de programmering en gezamenlijke faciliteiten. Zo ontstaat een community van bewoners met een gedeelde mind set en een grote diversiteit. Een typisch voorbeeld van vraaggerichte stedelijke ontwikkeling.

Transformatie Katendrecht en Fenixloodsen
Het roemruchte Katendrecht maakt sinds 2000 een ware metamorfose door. Een grootscheepse ruimtelijke en economische herontwikkeling van havengebied naar woon- en werkgebied richt zich op het aantrekken van nieuwe bewoners, ondernemers en bezoekers. Tot de transformatie behoort ook het hergebruik van gebouwen met cultuurhistorische waarde zoals de Fenixloodsen. De loodsen Fenix 1 en 2 liggen aan de Veerlaan tegenover het Deliplein en grenzen aan de noordkant aan de Rijnhaven met uitzicht op de Wilhelminapier.



Reacties


Laatste nieuws