Woningontwikkelaars vangen bot, gemeenten mogen hoogte bouwleges zelf bepalen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het niet nodig om in te grijpen bij de hoogte van bouwleges. Gemeenten mogen van de minister zelf blijven bepalen hoe veel een bouwvergunning voor een dakkapel, een carport of voor nieuwbouw kost.

Voorwaarde blijft wel dat ze niet meer mogen vragen dan 100% van de kosten die de gemeente maakt voor het verlenen van de vergunning.Volgens de minister zijn de inkomsten van gemeenten uit bouwvergunningen dit jaar juist €27,9 miljoen teruglopen. Dat is 6,4% minder dan in 2012. "Als gevolg van het economische klimaat worden minder aanvragen voor bouwvergunningen ingediend."

Verder stelt Plasterk dat partijen zelf bij hun gemeente bezwaar kunnen aantekenen als zij denken dat ze teveel betalen. De zogeheten ‘kruissubsidiëring’ is ontwikkelaars een doorn in het oog. Zij betalen bij omvangrijke nieuwbouwprojecten legeskosten tot meer dan een miljoen euro, terwijl de werkelijke kosten voor de gemeente minder dan €50.000 bedragen. Daar staat tegenover dat burgers voor een aanvraag voor een dakkapel of kapvergunning maar een fractie van de werkelijke kosten betalen.

Kantoorruimte en bureaustoelen

Plasterk vindt wel dat gemeenten beter moeten uitleggen hoe zij de hoogte van hun tarieven hebben berekend "om zo meer draagvlak te creëren bij de aanvragers". De maximering van 100% van de gemeentekosten voor een vergunning noemen aanvragers onduidelijk: "De ene gemeente rekent alleen de ambtenaar mee die de vergunningen beoordeelt, de andere gemeente ook de overheadkosten als kantoorruimte en bureaustoelen."

Yvonne van Mierlo, directeur van Blauwhoed Studio, vertelde onlangs tegen Vastgoedjournaal dat de hoogte van de bouwleges per locatie enorm kunnen verschillen. "Gelukkig is het bij ons geen groot issue. Alhoewel wij ook wel eens geconfronteerd worden met uitschieters, die voor ons onacceptabel zijn. Die betalen we dan ook niet." Door met de betreffende gemeente in gesprek te gaan wordt er vervolgens naar een oplossing gezocht. Tot op heden is dat goed gegaan maar zij vreest dat andere ontwikkelaars door extreem hoge bouwleges geen ontwikkeling meer van de grond krijgen.

Prijzen woningen laag houden

AM worstelt ook met de trend van stijgende leges en trekt ook als het de spuigaten uitloopt aan de bel bij de desbetreffende ambtenaren. "Soms vinden we een luisterend oor, en soms moeten we in beroep." Woordvoerder Michel Westbeek van AM zei verbolgen te zijn dat de melkkoe juist nu in crisistijd uit de kast wordt gehaald. "Het is immers in ieders belang, ook in die van gemeenten, dat de pijzen van woningen zo laag mogelijk worden gehouden. Hoge leges leiden alleen tot hogere kosten en niet tot hogere kwaliteit van de woningen. En juist daarmee moeten we kopers tegenwoordig over de streep halen." 

Klik hier voor de antwoorden van de minister op de kamervragen.

Lees ook:

- Bouwleges rijzen de pan uit + totaaloverzicht per gemeente
- Column: Leges, leuker kunnen we het niet maken, of toch?
- Woningontwikkelaars ergeren zich groen en geel aan stijgende bouwleges



Reacties


Laatste nieuws